Figyelem: még két hétig kaphatnak díjtámogatást a gazdálkodók!
2012.05.09
Egy januártól hatályos törvényi módosítás szerint csak azon agrártermelõk jogosultak az állami kárenyhítõ alapból fizetett juttatás teljes összegére, akik a hozzájárulás befizetése mellett bármilyen piaci biztosítást is kötnek. Ha pedig az utóbbiak közül a díjtámogatással járó biztosítás mellett döntenek, akkor 2012-ben maximum 65% díjtámogatásban is részesülhetnek a gazdálkodók. Erre azonban a szabályok szerint már csupán két hét áll a rendelkezésükre. A Generali három különbözõ csomagot dolgozott ki a gazdálkodók számára, amelyek az állami szabályozással összhangban alapvetõen a termények szerint különböztethetõek meg.

A hazai agrárszektorban évente nagyságrendileg 100-130 milliárd forintos kár keletkezik. Ennek a hatalmas összegnek az enyhítésére szolgál az állami kárenyhítõ alap, amelyet uniós forrásból idén egy második pillérrel, a piaci biztosítások támogatásával egészített ki a kormányzat. A módosításnak köszönhetõen jelentõsen bõvülhet a biztosítási védelemmel lefedett termõföldek aránya Magyarországon, ami nagy segítséget jelenthet a hazai termelõknek.

„Magyarországon ma a nagyságrendileg 5 millió hektáros termõföldterület kevesebb, mint felére kötnek biztosítást, pedig az elmúlt évek tapasztalatai alapján a következõ hónapok idõjárása okozhat kellemetlen meglepetést a mezõgazdaságból élõknek, mint például a hétfõi hódmezõvásárhelyi jégesõ. Ráadásul az állami kárenyhítõ alapban is csak a várható agrárkárok töredékére van fedezet, így szakmailag is indokolt volt az a kormányzati döntés, hogy egy második, az öngondoskodást támogató pillért is bevezettek a törvényhozók.” – mondta el Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási osztályának vezetõje.

Az új szabályozásnak köszönhetõen 2012-ben közel 3 milliárd forint díjtámogatás ösztönzi a gazdálkodókat arra, hogy növényeiket biztosítsák az idõjárási károk ellen. A szabályozás szerint maximum 65%-os díjtámogatásban részesülhetnek azok a termelõk, aki a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál regisztráltatják magukat és május 15-ig bejelentik szándékukat arra vonatkozóan, hogy megkötik terményeikre az új típusú biztosítások valamelyikét.

A Generali az új törvényi szabályozásra reagálva elsõként újította meg mezõgazdasági biztosítását, így már három új megoldási csomagot kínál azoknak a gazdálkodóknak, akik részt vesznek a támogatási programban. A társaság május 22-ig tudja befogadni a szerzõdéseket, amelyeket legkésõbb július végéig kell a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak eljuttatni.

„Bízunk abban, hogy jelentõsen bõvülhet a biztosítással védett termõterületek aránya. A díjtámogatásnak köszönhetõen most azok is megvédhetik terményeiket, akiknek eddig erre nem volt lehetõségük. Érdemes élni vele, hiszen akár már 2300 Ft-os hektáronkénti éves díj fedezetet biztosíthat a természeti károkra, amelyek átlagosan akár 30-50%-os terméshozam veszteséget is okozhatnak.” – mondta el Hajas Gábor.


A Generali, amely a hazai növénybiztosítási piac 30%-át tudhatja magáénak, 2010-ben több mint kétmilliárd, a tavalyi évben pedig közel egymilliárd forintot fizetett ki növénykárokra, amelyek közül a leggyakoribb (a kifizetések 88%-a) a jégverés volt.

További információ a Generali díjtámogatásban részesíthetõ mezõgazdasági biztosításairól itt érhetõ el.