Megbosszulja magát a béren kívüli juttatások rendszerének átalakítása!
2012.05.17
Az önkéntes egészségpénztárakat ért idei kormányzati szigorítások miatt az egészségpénztári tagok nem költenek prevencióra. Az egyik pénztár tagjai az év elsõ hónapjaiban 70 százalékos arányban költöttek patikaszerekre, közben a rekreációs szolgáltatások SZÉP-kártyára irányítása sem tekinthetõ sikeresnek..

A béren kívüli juttatások rendszerének idei átalakítása során egészségmegõrzõ szolgáltatásokat (fürdõszolgáltatás, gyógyüdülés, sporttevékenység) csoportosítottak át az egészségpénztáraktól a SZÉP-kártyára. Az elmúlt öt hónap tapasztalatai szerint az intézkedés hatására a pénztártagok teljesen visszafogták a rekreációs szolgáltatások igénybe vételét – írja a Weborvos.hu.

Az egyik pénztárnál a gyógyszerre, a gyógyhatású készítményre és a gyógyászati segédeszközökre kiadott összeg aránya így sohasem látott magasságba, 86 százalékra emelkedett. Ezen belül a patikaszerek is kirívóan magas, 70 százalékos részesedést értek el.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által most közzétett kutatás azt mutatja, hogy az idei elsõ negyedévben az országban a SZÉP-kártyával lebonyolított forgalom mindössze 56,6 millió forintot tett ki. Összehasonlításul: az egészségpénztári tagok egy átlagos napon 160- 200 millió forintot költenek. A pihenõkártyával ráadásul a három banki kibocsátó egyezõ tapasztalatai szerint elsõsorban vendéglátóhelyeken fizetnek birtokosai. Ilyen körülmények között logikus, hogy az egészségmegõrzõ szolgáltatások nincsenek a fókuszban. A mostani váltás hosszabb távon megbosszulja majd magát, a rekreáció visszaszorulása ugyanis az állami egészségügyi kiadások növekedéséhez vezethet.

Kedvezõtlen a jelenlegi rendszerben az is, hogy a kisebb pénzûek egészségpénztári számlájukon tudtak takarékoskodni az egészségmegõrzõ kiadásokra, a SZÉP-nél viszont a határidõn belül fel nem használt összeg elveszik. Egy olyan réteg szorulhat teljesen ki az egészségügyi öngondoskodásból, amely a leginkább rászorulna erre a lehetõségre.