Iráni olaj-biztosítási tilalom: mi lesz ebbõl?
2012.05.17
Nagy-Britannia és Franciaország is vonakodik az Európai Unió tervezett határozatától, amely megtiltaná a biztosítóknak, hogy iráni olajat szállító jármûveket biztosítsanak. A két ország elõször megvizsgálná, hogy milyen súlyos hatással lenne az intézkedés az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemre – adta hírül a Reuters.

A brit külügyminiszter, William Hague a Reutersnek megerõsítette, hogy Nagy-Britannia korábban igyekezett meggyõzni a többi EU-tagországot, hogy halasszák el a tilalom eredetileg kitûzött július 1-jei bevezetését.

„Azért folytatunk külön tárgyalásokat egyes országokkal, mert néhány Európai Unión kívüli ország aggodalmának adott hangot a tilalom kereskedelemre gyakorolt hatásával kapcsolatban” – közölte Hague, hozzátéve: „jelenleg azon dolgozunk Franciaországgal, hogy felmérjük a lehetséges hatásokat.”

„Egyértelmûen nyomás alá kívánjuk helyezni Iránt, ugyanakkor azt is szem elõtt kell tartanunk, hogy ennek következményei lehetnek az olajárakra, a világgazdaság helyzetére is” – véli a brit külügyminiszter.

Európai diplomaták korábban a Reutersnek azt mondták, hogy Nagy-Britannia szeretné meggyõzni a többi EU-tagországot az olaj-biztosítási tilalom akár hat hónapos elhalasztásáról, azzal érvelve, hogy ez az olajárak nem kívánt emelkedéséhez vezetne.

Mindez azzal fenyeget, hogy visszaesik az iráni olajexport, és Kína, India, Japán és Korea számára megdrágul az iráni olaj. Több ázsiai országban abban reménykednek, hogy a kormány garanciákat vállal, és így ázsiai biztosítók léphetnek a nyugatiak helyére.