A kormánynak az öngondoskodás fontosságára kellene felhívni a figyelmet
2012.05.31
Egészségpolitikai szakértõ szerint kidolgozatlan nyugdíjmodellek és koncepciótlan számítgatások helyett a kormánynak az öngondoskodás fontosságára kellene felhívni a figyelmet – írja a Napi Gazdaság.

Gazdaságilag és technikailag sem kivitelezhetõ a Népesedési Kerekasztal és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által kidolgozott Új baby boom, a középosztály gyermekvállalási forradalma címmel vitára bocsátott anyaga − mondta a Napi Gazdaságnak Kincses Gyula egészségpolitikai szakértõ.

A jelenlegi kiszámíthatatlan makrogazdasági környezetben több tíz év múlva sem biztosítható ugyanis, hogy a nyugdíj a munkával töltött évek alatt megélt életszínvonal fenntartásához elég legyen.

A jövõ nyugdíjrendszerének a szakértõ szerint három pilléren kell nyugodnia: a társadalombiztosításon, az egyéni öngondoskodáson és a családi szerepvállaláson. A gyermekteleneket azonban nem lehet \"gyermektelenségi nyugdíjelvonással\" büntetni, mert nekik − miután gyermekek nem gondoskodnak róluk − eleve komolyabb megélhetési gondjaik lehetnek. Esetükben a kötelezõ elõtakarékosság, esetleg az aktív évek alatt fizetett, a gyermekes családokénál magasabb nyugdíjjárulék lehet a megoldás.

A kormány már tett lépéseket a népesedési helyzet javítására, az új adórendszer azonban egyelõre nem elegendõ ahhoz, hogy a gyermekszámban trendforduló következzen be. Kincses szerint a negatív demográfiai folyamatok visszafordításához, a pár év múlva hiányzó munkaképes korosztály pótlásához nem a gyermekvállalásra − önhibájukon kívül − képtelen személyek \"diszkriminációja\" vezet, hanem \"esélyteremtõ és felzárkóztató állam\" kialakítására van szükség, amelynek fontos eleme az öngondoskodás.

Utóbbi ugyanakkor szerinte nem egyszerûsíthetõ pénzügyi elõtakarékosságra, hanem a kis közösségekre, szolidaritásra és személyes közremûködésre is szükség van a fenntartható modellhez.