Készül a törvény: vége a nemek szerinti különbségtételnek!
2012.06.04
Egy készülõ törvénytervezet szerint a kormány életbe lépteti az Európai Unió azon döntését, hogy a biztosítók nem különböztethetik meg a férfiakat és a nõket a tarifájuk kialakításakor – írja az MTI.

Elsõsorban a biztosítási törvényt érinti az a törvénymódosítás, amelynek tervezete felkerült a kormány honlapjára. A jogszabálytervezet foglalkozik a büntetõ- vagy szabálysértési ügyek és a biztosítók kifizetésével, illetve a férfiak és nõk közti eltérõ díjazás tilalmát is.

Jelenleg a biztosítók egyáltalán nem köthetik a káresemény miatt indult büntetõ- vagy szabálysértési ügy befejezéséhez a kifizetéseket. A változtatás szerint viszont abban az esetben, ha az eljárástól függ a felelõsség kérdése vagy a kár mértékének megállapítása, akkor a biztosítók köthetnék szolgáltatásuk teljesítését az adott eljárás jogerõs befejezéséhez.

\"Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról\" címet viselõ tervezet alapján módosulna a 2003-ban született esélyegyenlõségi törvény is: megtiltanák a biztosítóknak, hogy a díjfizetésben, illetve a szolgáltatásban különbséget tegyenek az ügyfelek neme szerint, a csoportos biztosítás kivételével. Ezt december 21-éig uniós kötelezettség átvezetni a magyar jogrendszerben.

A következõ lépésben ezt a követelményt a biztosítási törvénybe is behelyezi a tervezet, de rendelkezik arról is, hogy mikor nem kell a korábbi szerzõdéseket megfeleltetni az új követelménynek, a 2012. december 21-ét követõ módosítás során.

Változik a kgfb törvény is

A kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítási (kgfb) törvényben is több módosítást terveznek. Megtiltanák a legutóbbi kgfb kampányban kialakult gyakorlatot, hogy a biztosítók a következõ év során lejáró biztosításokra is kedvezményes tarifát alkalmaznak, ha az ügyfél elõre elkötelezi magát az adott biztosító mellett. A tervezet kimondja, hogy a biztosító a biztosítási idõszak kezdetét 60 nappal megelõzõen, vagy annál korábban nem köthet szerzõdést. Ha mégis megteszi, akkor az érvénytelen lesz.

A flotta tarifákat a biztosítóknak - a saját honlapjuk mellett - a PSZÁF, valamint a Mabisz honlapján is közzé kell tenniük. Ha különbség lenne ezek között, akkor a felügyeleti honlapon szereplõ tarifa a mérvadó. Ugyanezt a meghirdetési módot alkalmazza késõbb a tervezet valamennyi tarifára, így azokat nem kell két országos napilapban meghirdetni a jövõben.