Objektív felelõsség: kihelyezett kamerák figyelik az autósokat
2012.06.12
Nem csak a közúti kihágások elkövetõit büntetheti majd könnyebben Szlovákiában a rendõrség az objektív felelõsség bevezetése után, egyszerûbb lesz lefülelni azokat a gépjármû-tulajdonosokat is, akik nem fizették ki a kötelezõ gépjármû-biztosítást – írja cikkében az Új Szó.

A rendõrség az objektív felelõsség bevezetése után sokkal egyszerûbben ellenõrizheti gépjármû-biztosítás nélküli sofõröket: a rendszám alapján azonnal kideríthetõ, hogy szerepel-e a biztosított autók nyilvántartásában. Most 66 eurós bírság fenyegeti azokat a sofõröket, akik a kötelezõ biztosítás nélkül használják autójukat. A rendõrség ezt egy átlagos, közlekedésbiztonsági akció során is ellenõrizheti, viszont a szabálysértõk kis szerencsével évekig elkerülhetik a biztosítás kifizetését. Az objektív felelõsség miatt kihelyezett kamerák viszont az adott útszakaszon áthaladó összes autót figyelik.

A biztosítótársaságok szerint ha sikerül csökkenteni a biztosítás nélkül közlekedõ autók számát, akkor idõvel csökkenhet a biztosítás ára is. Egy bizonyos százalék ugyanis minden biztosításból a közös alapba vándorol, amelybõl a nem biztosított autók okozta károkat térítik. A Szlovák Biztosítók Szövetsége szerint Szlovákiában körülbelül 171 ezer autót használnak biztosítás nélkül. Ez az országban regisztrált 2,44 millió autó 7 százaléka. A szomszédos országokban ez az arány csak 2-3 százalék.