200 milliárd eurón ülnek a biztosítók: megoldás a hitel szûkére?
2012.06.22
Az életbiztosítók tölthetnék fel a finanszírozási rést, ami a bankok gyenge hitelezési hajlandóságából ered, a hosszú távú megtakarítási termékeikbõl származó bevételeik vállalkozások és infrastrukturális projektek számára történõ kihelyezésével – állítja az Oliver Wyman tanácsadó cég.

A biztosítók jó helyzetben vannak ahhoz, hogy hosszú távú hitelnyújtókká váljanak, mivel a járadék típusú termékeikbõl származó bevételeik kiszámítható pénzügyi forrást jelentenek, amitõl az ügyfelek nem válhatnak meg – olvasható a tanácsadó cég jelentésében.

A biztosítók hitelezõkké válásának lehetõségét növeli az is, hogy a bankok folyamatosan vonulnak ki a hosszú távú hitelezési piacról, hogy megfeleljenek a szigorúbb tõkekövetelményeknek.

„A bankok kénytelenek a hosszú távú kölcsönöket hosszú lejáratú kötelezettségekkel finanszírozni, valamint tõkemegfelelési mutatóikon javítani. Eközben az európai gazdaságoknak egyre nagyobb szükségük van finanszírozásra.” – állítja az Oliver Wyman partnere, John Whitworth.

Az európai biztosítók, hitelezési potenciáljukat kihasználva mintegy 50%-kal növelni tudnák összesített piaci értéküket, amely részben ellensúlyozni tudná az elmúlt 10 évben bekövetkezett folyamatos csökkenést – olvasható a jelentésben.

Azonban a biztosítók vonakodhatnak a hitelezõi szerep betöltésétõl, mivel nem rendelkeznek az illikvid eszközök, például infrastrukturális hitelek értékeléséhez szükséges szakértelemmel.

Európa új, szigorú tõkemegfelelési rendszere, a Szolvencia II végsõ formája körüli bizonytalanság szintén elrettentõen hat a biztosítók számára.