Barnier: nem a biztosítók tehetnek a válságról!
2012.06.26
Michel Barnier európai biztos az Európai Biztosításközvetítõk Szövetségétõl (BIPAR) azt kérte, hogy „arányos megközelítést” alkalmazzanak az európai Biztosításközvetítõi Irányelv (IMD) revíziója során.

A BIPAR múlt héten tartott konferenciáján, az Európai Parlamentben Barnier elmondta, hogy nem a biztosítási szektor tehet a pénzügyi válság kirobbanásáért, éppen ezért meg is kell különböztetni a bankszektortól. Az IMD javasolt módosításainak kiegyensúlyozottnak, és az ágazat sajátosságait figyelembe vevõnek kell lennie.

A brit biztosítási alkuszok szövetségének szóvivõje az eseményen elégedettségét fejezte ki Barnier azon kijelentésével kapcsolatban, hogy az IMD II hatálya kiterjed mindazokra, akik biztosítást árulnak, hiszen a fogyasztóknak ugyanazon információkra és védelemre van szükségük, bárhol kössék is meg biztosításukat.

A BIPAR elnöke, Paul Carty elmondta: „A jogszabályok arányosságára szükség van, amely választási lehetõséget tesz lehetõvé és nem torzítja a versenyt. A fogyasztók és közvetítõk számára egyenlõ feltételek biztosítása nagyon fontos számunkra.”

A BIPAR vezérigazgatója, Eric Balbraith hozzátette: „Örülünk, hogy a felülvizsgált IMD hatálya kiterjed a biztosítást értékesítõkre és a tanácsadókra is, azonban félõ, hogy az átláthatóságot érintõ változások további költségekkel járnak, ugyanakkor elõnyöket nem hoznak az ügyfeleknek és a kisvállalkozásoknak.”

Ezen kívül azt javasolta az új brit szabályozó hatóságnak (Financial Conduct Authority) és a brit kormánynak, hogy igyekezzenek együttmûködni az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatósággal (EIOPA) annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság megõrizze vezetõ szerepét a kockázatkezelés és a biztosítási védelem területén.

Galbraith azt is megjegyezte, hogy az EIOPA mûködését 60%-ban a tagállamok finanszírozzák, azonban fel kell tenni a kérdést, hogy ebbõl mekkora haszna származik az Egyesült Királyságnak, hiszen a szabályozási költségek az országban már így is aránytalanul magasak.