Külföldi koccanás: így elõzd meg a súlyos anyagi károkat!
2012.06.28
A nyári szabadságok idején több százezren autóval indulnak útnak külföldi nyaralásukra. A statisztikák szerint tavaly csaknem négyezer magyar autós szenvedett kárt külföldön, ezért aggasztó, hogy a hazai autósok közel 80 százaléka nem rendelkezik a külföldi kockázatok fedezetét is jelentõ casco-biztosítással. A Genertel alábbi összegzése bemutatja, hogy milyen alternatív lehetõségei vannak azoknak, akik nem rendelkeznek cascóval, illetve kiemeli, hogy casco mellett is mire érdemes odafigyelni, ha a lehetõ legteljesebb körû biztonságra törekszünk.

„A külföldi autózás jelentõs többletkockázatot hordoz magában, hiszen idegen környezetben, sokszor hosszú távokat vezetve kell az autó vezetõjének helytállnia – figyelmeztet Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – Sok autós gondolja úgy, hogy a nemzetközi zöldkártya megfelelõ védelmet jelent a külföldön bekövetkezõ balesetekre, ám tisztában kell lenni azzal, hogy ez a kötelezõ biztosítás meglétét igazoló dokumentum csupán az általunk másoknak okozott kárt téríti meg helyettünk.”

Teljes védelmet külföldön is a casco nyújthat. Fontos tudni, hogy amennyiben nem bizonyítható, hogy a külföldi javítás olcsóbban elvégezhetõ, a casco is csak a magyarországi helyreállítás költségeit téríti. Kivételt a szükségjavítás képez, amellyel a gépjármû szabályszerû és biztonságos közlekedésre alkalmassá tehetõ.

Ugyanakkor a casco önmagában is kiterjed a tárolásra, az autó hazaszállítására, illetve az autóban utazó személyek hazaszállítására. Mindezekre általában egy limitösszeget határoz meg a szerzõdés, távolabbi úti cél esetén célszerû ellenõrizni ezeket a feltételeket, és adott esetben megfelelõ kiegészítõ biztosítást is kötni.

Közel két és félmilliónyi hazai autóra azonban – elsõsorban anyagi okokból – nem kötnek cascót. Létezik ugyanakkor rövid, akár egy-két hétre köthetõ, úgynevezett határozott idejû casco is, amely a kockázatosabb külföldi tartózkodás idejére biztosíthat nyugalmat a kiutazóknak. Ennek díja általában az éves casco idõarányos díjának három-négyszerese, ezért a díjért általában az adott idõszakra az éves cascóhoz hasonló teljes körû fedezetet biztosít. E lehetõségnek további hátránya, hogy csak néhány biztosítónál vehetõ igénybe külön utánajárással, mivel ezt a termékkört az összehasonlító portálok kínálatába sem szokták felvenni a szolgáltatók.

Saját hibás töréskárra Idén nyáron egy további lehetõséget is választhat a kedvezményekre, kuponokra, próbaidõkre nyitott hazai közönség, mivel már megjelent a piacon olyan, egy hónapra ingyenesen járó, további kötelezettségeket nem jelentõ minicasco is. Ennek igénybe vételét a külföldi útra idõzítve fedezet szerezhetõ a figyelmetlenségbõl, a helyismeret hiányából fakadó kisebb koccanásos balesetekre.

Bár az utasbiztosítások is egyre szélesebb körû szolgáltatásokat kínálnak, az autóval kapcsolatos problémák esetén legfeljebb assistance-szolgáltatások nyújtásában számíthatunk rájuk. A napi száz forint körül köthetõ kiegészítõ assistance-biztosítás baleset vagy nagyobb mûszaki hiba esetén fontos segítség lehet, hiszen többségük fedezi a bérautó, a szállás vagy a hazautazás költségeit. A javítás költségeit azonban nem téríti, legfeljebb az autó mentését, tárolását, hazautaztatásának megszervezését vagy az alkatrészküldés költségeit.