Ma dönt parlament a biztosítási adóról
2012.07.09
A pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási adó bevezetésérõl is szavaz az Országgyûlés mai ülésén, amelyen további tizenkét másik elõterjesztést is elfogadhatnak a képviselõk – írja az MTI.

Ma a megszokott idõpontban, 13 órakor kezdõdik az ülés, ám a napirend elõtti felszólalások után rendhagyó módon nem kerül sor interpellációkra, azonnali kérdésekre és kérdésekre, ezeket a házelnök javaslatára ugyanis csak a csütörtöki ülésen mondhatják el a képviselõk.

A pénzügyi tranzakciós illetékrõl és a biztosítási adó bevezetésérõl szóló kormányzati javaslatról is ma tartanak zárószavazást. Matolcsy György egy szerdán benyújtott módosító indítványa alapján a hitelek és kölcsönök folyósítására és törlesztésére nem vonatkozna majd a tranzakciós illeték, azonban mégsem mentesülnének alóla a postai sárga csekkes készpénzbefizetések.

Orbán Viktor hétfõi parlamenti felszólalásában közölte, a pénzügyi tranzakciós illeték biztosít költségvetési forrásokat a kormány 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi akciótervéhez. A kormányfõ pénteki rádióinterjújában arra is kitért, hogy pénzügyi tranzakciós illetéket mindenki fizet, és ez alól az MNB sem lehet kivétel. A jegybank ezzel kapcsolatban korábban arra figyelmeztetett, az illeték miatt keletkezett veszteségeit a hatályos törvények alapján a magyar államnak kell majd megtérítenie a következõ évben. A teher kiterjeszthetõségérõl az MNB-re az Európai Központi Banktól (EKB) kért vizsgálatot a magyar kormány.

A kabinet a 2013-as költségvetésben összesen 283 milliárd forintos bevételt remél a jövõ évben bevezetni kívánt tranzakciós illetékbõl.

A biztosítási adó szintén 2013. január 1-jén léphet hatályba, és a baleseti adót, a biztosítókat terhelõ pénzügyi intézményi különadót és a tûzvédelmi hozzájárulást válthatja ki. Az egyesített összegû adónem jövõ évi elõirányzata 52,5 milliárd forint.