Folytatódik az ingyenes egészségügyi szûrés: súlyos betegségeket is kiszúrtak a Generali orvosai
2012.07.09
Több mint 500 vizsgálatot végeztek el a Generali Egészségügyi Szûrõprogram balatonfüredi állomásán a szakemberek szombaton a Generali a Biztonságért Alapítvány speciális szûrõbuszán. Az öt helyszínbõl álló szûrõprogram elsõ két állomásán – Abádszalókon és Balatonfüreden – eddig összesen több mint 1000 vizsgálatra került sor, és a hétvégén ismét több olyan problémát találtak az egészségügyi szakemberek, amelyek, ha nem kezelik õket, akár súlyos betegséget is okozhatnak. Az ingyenes szûrõprogram célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód és a megelõzés fontosságára.

Rekkenõ hõségben, ugyanakkor hamisítatlan strandidõben és hatalmas érdeklõdéssel kísérve érkezett Balatonfüredre szombaton a Generali Egészségügyi Szûrõprogram, amelyen ingyenes szemészeti és bõrgyógyászati szûrõvizsgálatokkal, vérnyomás, vércukor, koleszterinszint és testzsír-százalék méréssel, háziorvosi tanácsadással, valamint színes programokkal várták az érdeklõdõket. A szûrõbuszon több mint 500 vizsgálatot végeztek el, a leggyakoribb problémák a különféle szembetegségek és a gyanús bõrelváltozások voltak. A szûrésen részt vevõk között akadt extrém magam vérnyomás probléma, itt a háziorvos azonnali sürgõs kivizsgálást javasolt. A bõrgyógyász szakorvos egy kezdõdõ melanómát és két bazalióma-gyanús bõrelváltozást talált, ezek akár bõrrákot is okozhatnak, ha nem kezelik õket idõben. Ezen túl a szakember öt további vizsgálatot igénylõ bõrelváltozást azonosított. A szemvizsgálat során két szürkehályogot és egy zöldhályogot - magas szemnyomást - talált a szakorvos. Sajnos jellemzõ volt a magas vagy éppen túl alacsony vérnyomás, és rendre magas volt a szûrésen résztvevõknél a vércukor szint is. Nem egy súlyproblémára is adott a háziorvos életvezetési tanácsokat.


Magyarország egészségügyi mutatói jelenleg sajnos a legrosszabbak között vannak Európában. A KSH felmérése szerint a leggyakrabban elõforduló egészségprobléma Magyarországon a magas vérnyomás, és a mozgásszervi-, szív és érrendszeri megbetegedések. A magas vérnyomás elõfordulási aránya 32%, a krónikus szívbetegeké 16%. Annak ellenére, hogy az egészséges életmód fontossága egyre inkább beépül a köztudatba, a Generali felmérése azt mutatja, az elméleti ismereteket még nem alkalmazzuk a mindennapok során. Az adatok szerint a felnõtt lakosság mindössze 55%-a figyel oda az egészséges táplálkozásra, 52%-a jár valamilyen szûrõvizsgálatra, 37%-a sportol rendszeresen, és csupán 26%-a szed vitaminokat.

„A Generali Egészségügyi Szûrõprogrammal a betegségek megelõzhetõségére szeretnénk felhívni a figyelmet. Sajnos a közelmúltban végzett felmérésünk is azt az eredményt mutatta, hogy jelenleg hazánkban annak ellenére sem kap kellõ hangsúlyt a rendszeres szûrõvizsgálatok fontossága, hogy a leggyakoribb egészségügyi problémák, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás kockázata jelentõsen csökkenthetõ lenne a rendszeres vizsgálatokkal.” – mondta el Paál Zoltán, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja.

Kiemelten javasolt szûrõvizsgálatok:
szív és érrendszer – kis kockázat esetén kétévente, 40 év felett vagy ismert betegség esetén évente
tüdõbetegségek – évente
méhnyak rák – évente
mellrák - 40 év felett kétévente, önvizsgálat havonta
melanóma – évente
prosztata daganat – 45 év felett évente
ajak és szájüregi daganatok – dohányosoknak 2 évente, önvizsgálat havonta

A Generali Egészségügyi Szûrõprogram következõ állomása két hét múlva a budapesti Ramada Aquaworld elõtt lesz, ahol az érdeklõdõk ezúttal is szemészeti és bõrgyógyászati vizsgálatra, vércukorszint- és vérnyomásmérésre jelentkezhetnek, igénybe vehetnek háziorvosi tanácsadást, valamint koleszterinszint- valamint testzsír-százalék mérésen is részt vehetnek. A szûrõvizsgálatok mellett egész napos gyermekprogramokkal és könnyûzenei koncertekkel – Káosz Központ, Janicsák Veca, Varga Viktor, Tóth Gabi, Kocsis Tibor, Kasza Tibi, Hooligans – várnak mindenkit a szervezõk.

A Generali Egészségügyi Szûrõprogram további idõpontjai és helyszínei:

  • Július 21. szombat Budapest, Ramada Aquaworld
  • Augusztus 4. szombat Gyõr- Aranypart Szabadstrand
  • Augusztus 18. szombat Debrecen, Kossuth tér


Az eseményrõl készült képeket az alábbi linken tekinthetik meg:
https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=156615301140533&set=a.156615191140544.33114.143311192470944&type=1&theater