Most már biztos: megszavazta a Parlament a biztosítási adóról szóló törvényt!
2012.07.09
A biztosítók tudomásul veszik, hogy az ország nehéz helyzetben van, így most is, ahogy korábban is, részt vállalnak a terhek viselésében – olvasható a Mabisz állásfoglalásában.

Ugyanakkor tény, hogy a jövõ évtõl bevezetendõ biztosítási adó súlyos teher a szektor számára – különösen, mivel a piac már évek óta folyamatosan szûkül.

Az adó bevezetése a vagyonbiztosításokat érinti, s a szövetség reméli, hogy az nem okoz majd zavarokat a piacon. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a biztosítások elterjedtsége – penetrációja – ne csökkenjen.

A kormánnyal folytatott tárgyalások során az eredeti jogszabály-tervezethez képest történt néhány, mind az ügyfelek, mind a biztosítók számára kedvezõ módosítás is a jogszabályban. A tavaly bevezetett baleseti adó fenntartása például közel 4 millió autós számára jelent könnyebbséget, illetve elõz meg jelentõs kényelmetlenséget.

Jó hír, hogy a mezõgazdasági biztosítások mentesülhetnek a biztosítási adó alól, így nem „vész el” a mezõgazdasági biztosítások frissen bevezetett állami támogatása. Ez különösen fontos, hiszen tudvalévõ, hogy a gazdaság kiemelt jelentõségû területérõl van szó.