Felelõs befektetések: még a szakma sem érti õket?
2012.07.30
Nagyobb átláthatóságra van szükség a társadalmilag felelõs befektetések (SRI) terén – figyelmeztet a belga-francia óriásbank, a Dexia.

A bank vagyonkezelési üzletágának (DAM) SRI vezetõje, Cécile de Lasteyrie szerint a befektetõk sokat beszélnek az SRI-krõl, azonban általában túl bonyolultnak tartják azokat. Meg kell érteniük, hogy miként és mibe fektetnek, ezért a transzparenciának különösen fontos szerep jut az SRI-k piacának fejlõdésében. Az átláthatóság és a teljes körû tájékoztatás érdekében szükség lenne bizonyos standardok felállítására – tette hozzá a vezetõ. Jelenleg mindössze helyi szabványok léteznek, globálisak azonban még nem kerültek kidolgozásra.

Mivel SRI alatt meglehetõsen sokféle befektetést lehet érteni, szükség lenne egy közös, egységes fogalom meghatározásra. A pénzügyi válság óta a média és a befektetõk érdeklõdése is megnõtt a társadalmilag felelõs befektetések iránt, még azok részérõl is, akik korábban nem voltak meggyõzõdbe ezen befektetési lehetõségek relevanciájáról. Természetesen nem minden érdeklõdõ fektet végül valóban tõkét SRI-be, mivel a befektetõk nagy része továbbra is meglehetõsen óvatos – fogalmazott Lasteyrie.

A szakértõ szerint azonban ketté kell választani az SRI-ket a pénzügyi elemzésektõl, mivel a pénzügyi tervezések során általában rövid távú fókuszt alkalmaznak, amely nem egyeztethetõ össze a társadalmilag felelõs befektetések közép- és hosszú távú megközelítésével.

Lasteyrie szerint Franciaország és Hollandia élen járnak az SRI-k piacán, azonban Németországban és Olaszországban is növekvõ érdeklõdés mutatkozik irántuk, míg Spanyolországban még meglehetõsen szerény keresletrõl lehet beszámolni. A DAM által kezelt 79,3 milliárd eurós vagyon nagyjából egynegyedét teszik ki az SRI-k.