Már készül a katasztrófavédelem az augusztus 20-ai tûzijátékra!
2012.08.17
Egyszerûbb lesz a biztosítás, mert a Citadelláról idén nem lõnek fel rakétákat, ezért a Gellért-hegy oldalát nem kell locsolni. Kevesebb ember is elég lesz, a TEK is készen áll.

Augusztus 20-a a katasztrófavédelem számára kiemelt napnak számít, mivel az állami ünnepi rendezvények - különösen a hétfõ esti tûzijáték - idején jelentõs \"embertömeg\" biztonságát kell garantálniuk - mondta Bérczi László országos tûzoltósági fõfelügyelõ csütörtökön az MTI-nek. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által mûködtetett operatív törzs munkájában az Országos Meteorológiai Szolgálat és mások mellett az országos és a fõvárosi katasztrófavédelem is közremûködik.
Bérczi László tûzoltó dandártábornok kifejtette: az augusztus 19-én és 20-án tartandó állami rendezvények közül három eseménynél - vízi és a légi parádé, illetve a hétfõ esti tûzijáték - a kinti helyszíni biztosításban is részt vesznek.

A Citadella kimarad, uszályokról lõnek

Az idén három uszályról és a Lánchídról lövik fel a tûzijátékot, a Citadelláról nem indítanak rakétákat. Amikor még a Citadelláról is volt kilövés, már délutántól folyamatosan locsolták a területet, s elõfordult, hogy kisebb parázslásokat kellett eloltaniuk. Most más jellegû feladatuk lesz a tûzoltóknak, bizonyos szempontból egyszerûbb lesz a biztosítás, így a rendezvény maximális biztonságához a korábbi évekhez képest most kevesebb ember is elegendõ.

Bérczi László elmondta: a legnagyobb számban a tûzijátékon lesznek kint. Itt összesen 20 tûzoltójármû, köztük tûzoltóhajó, illetve autókon összesen 80 ember áll készenlétben. A tûzijáték idején a katasztrófavédelem kihelyezett egységei ott lesznek a többi között a kilövési helyeknél, vagyis a három uszályon és a Lánchídon, valamint a két hídfõnél, az Erzsébet híd és a Margit híd közötti rakpartokon, illetve a Parlamentnél is.

Augusztus 20-án a katasztrófavédelem feladata általában a rendezvények biztosítása és az utólagos átvizsgálás, de voltak olyan évek, amikor beavatkozásra is szükség volt. Ilyen volt például, amikor 2003-ban egy uszályról fellõtt tûzijáték oldalra nyílt ki, illetve amikor 2006-ban egy hirtelen jött viharban a fakidõlések, felborult paravánok miatt egyszerre több ember biztonságba helyezésérõl kellett gondoskodniuk.

A katasztrófavédelem a rakpartokon kiürítési útvonalakat biztosít. Az embereket tájékozatják arról, hogy a tûzijáték végén - illetve rendkívüli helyzetben azonnal - merre tudják elhagyni a területet. Hangosbemondókon magyarul, angolul és németül is bemondják, hogyan lehet a leghatékonyabban, a legbiztonságosabban távozni a helyszínrõl.

A tûzoltó dandártábornok kiemelte: ha olyan információt kapnak, hogy a rendezvényt, illetve az ott tartózkodó embereket bármi veszélyeztetheti, akkor a felelõs vezetõ azonnal javaslatot tesz a rendezvény felfüggesztésére, illetve befejezésére. Erre már volt példa 2007-ben, amikor a tûzijáték elõtt pár órával érkezett egy vihar. Akkor gondoskodtak arról, hogy az emberek biztonságosan elhagyják a helyszínt, s késõbb tartották meg a tûzijátékot - emlékeztetett az országos tûzoltósági fõfelügyelõ.

Hat évvel ezelõtt, 2006. augusztus 20-án, a budapesti tûzijáték ideje alatt kitört vihar következtében öt ember meghalt és sok százan megsérültek.

Az OMSZ szerint jó idõ lesz

A jelenlegi elõrejelzések szerint augusztus 20-án, az állami ünnepen jó idõ lesz, rendkívüli helyzet esetén azonban a rendezvények biztonságát felügyelõ Operatív Törzs vezetõje, Kovács Zoltán, társadalmi kapcsolatokért felelõs államtitkár a rendezvény megszakításáról is dönthet.

A Központi Bázishoz befutó információk legfontosabb eleme az Országos Meteorológiai Szolgálat félóránkénti jelentése, illetve a várható veszélyt okozó idõjárási jelenségekrõl szóló - jégesõ, felhõszakadás, óránkénti 45 kilométeres sebességet meghaladó, viharos széllel kísért zivatar - azonnali riasztás. Ezek bármelyike esetén a szervezõk legalább harminc perccel a várható esemény elõtt a Margit híd és az Erzsébet híd között elhelyezett hangosítók segítségével tájékoztatják a közönséget.

Emellett - az új médiatörvény rendelkezéseinek megfelelõen, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság között létrejött együttmûködési megállapodás értelmében - a veszélyhelyzetet jelzõ riasztások a médiaszolgáltatókon keresztül is eljutnak a lakossághoz - tették hozzá.

A rendezvények helyszínein mentõautókkal, a tûzijáték alatt pedig a helyszínre kitelepített betegellátó ambulanciákkal készülnek a szervezõk. A helyszínt biztosító szakemberek a menekülési útvonalakat és a kiürítési pontokat szabadon fogják tartani a területek biztonságos kiürítése érdekében.