Nagyobb szabadságot kaphatnak a kínai biztosítók
2012.08.24
A kínai biztosítási szabályozó hatóság (CIRC) bejelentésre készül, miszerint javítani próbálja a Kínában mûködõ biztosítótársaságok versenyképességét azáltal, hogy kibõvítené a számukra engedélyezett beruházások körét.

A The Asset Magazine cikke szerint jövõben, fedezeti céllal határidõs index és kötvény ügyleteket is köthetnének a biztosítók, valamint a tengerentúli befektetéseket is engedélyezné a CIRC.

A fix kamatozású befektetések engedélyezet körét szintén kibõvítenék, melybe a jövõben a nem garantált kötvény termékek is beletartoznának, valamint arra is ösztönöznék a biztosítókat, hogy alternatív eszközökbe, például infrastrukturális beruházásokba is fektessenek.

A CIRC jelenleg épp egy sor eszközallokációs szabály kidolgozásán munkálkodik, amely jobban átláthatóvá teszi a biztosítók rendelkezésére álló befektetési lehetõségek körét. Ehhez ki fogja kérni a biztosítók, és más érintett felek véleményét is, az így kialakuló szabályok pedig várhatóan fokozatosan, a következõ 12 hónapban kerülnek bevezetésre.

A hírt üdvözölték a kínai biztosítók, melyek ugyan nyereségek, azonban bevétel oldalon egyre nehezebben tudnak megfelelni a hosszú lejáratú kötelezettségeiknek, hosszú lejáratú befektetési lehetõségek hiányában. Korábban a szabályok ugyanis szinte kizárólag államkötvényeket, illetve betéteket engedélyeztek a biztosítóknak, részvények, ingatlan beruházások nélkül azonban a társaságok nem képesek teljes mértékben kihasználni b befektetési lehetõségeiket.