Akvitisták az Aviva vezetõinek távozását sürgetik
2012.08.30
Aviva kisrészvényeseibõl és ügyfeleibõl álló aktivista csoport reményei szerint nem állnak meg a vezetõváltások biztosító cég vezérigazgatójának legutóbbi eltávolításával, és további négy másik igazgató távozik.

Csaknem négy hónappal azután, hogy Andrew Moss a részvénytulajdonosok nyomására lemondott, a kritikus csoport most újra a vezetõség ellen fordult.

A Norwich Union Policyholders’ Action Group nevezetû, biztosítási ügyfeleket tömörítõ akciócsoport, amely 181 tagot számlál, hétfõn bejelentette, hogy az Aviva jelenlegi alulteljesítéséért további igazgatósági tagok tehetõk felelõssé, így rajtuk a sor, hogy távozzanak.

A reflektorfénybe került többek között Mary Francis, aki korábban az angol királynõ helyettes személyi titkára, továbbá a brit biztosítók szövetségének (ABI) fõigazgatója volt, 2005 óta pedig az Aviva igazgatótanácsának tagja.

Érintett továbbá Richard Goetz, az American Express és a Nat West korábbi pénzügyi vezetõje, valamint Russel Walls, a BAA korábbi pénzügyi vezetõ. Mindketten 2004-ben lettek az Aviva igazgatóságának tagjai.

Az akciócsoport véleménye szerint nincs rá bizonyíték, hogy a fent említett vezetõk valaha is szembeszálltak volna Moss folyamatosan változó, következetlen elképzeléseivel az Aviva fejlesztését illetõen. A kritikusok Scott Whewayt is lemondásra szólították fel, aki jelenleg az Aviva döntéshozó bizottságának elnöke, aki elnökletével támogatta a vezetõség javadalmazási terveit, ami elég indok, hogy távozzon - vélekedik a csoport.

Érdekes módon az Aviva nagyobb intézményi befektetõi nem igazán szorgalmaztak további vezetõségbeli változásokat. Az intézményi részvényesek nézõpontja döntõ jelentõségû volt Moss sorsát illetõen, akinek vezetése alatt az Aviva részvények közel 60 százalékot zuhantak. Azóta Wheway megpróbálta visszaállítani az igazgatóság irányába táplált befektetõi bizalmat.

A csoport fellépése óta egyelõre egyik vezetõ sem adta jelét, hogy távozna, kivéve Sharman elnököt, aki június végén nyugdíjba vonult. Õt John McFarlane követte, aki jelenleg a cég mûködési eredményeinek fellendítésére, illetve a cég karcsúsítására összpontosít. Angliában több száz, világszerte pedig több ezer munkahely van veszélyben, miután a vállalat számos vezetõi szintet megszûntetni készül.