Elindult a biztosítási csalások regisztrációja
2012.09.20
A brit biztosítók szövetségének (ABI) friss jelentésébõl kiderül, hogy naponta 400 csalásgyanús bejelentés érkezik, mely a biztosítói piacnak, végül pedig a fogyasztóknak 1 milliárd fontjába kerül évente.

Az ABI adati alapján a biztosítási csalásokról szóló bejelentések átlagosan 50 font többletet adnak hozzá miden egyes biztosítás díjához. A szövetség reméli, hogy a csalások leküzdése növelni fogja az iparág profitját, valamint csökkenti a biztosítási díjakat.

Kutatások szerint a biztosítási csalások száma 5 százalékkal nõtt 2011-ben, összesen pedig 139 ezer hamis vagy eltúlzott kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz. Ez 2670 bejelentést jelent heti leosztásban, ami 19 millió fontba kerül.

Otto Thoresen, az ABI vezérigazgatója szerint „a biztosítói szektor nem kér elnézést, amiért a csalásokkal szemben zéró toleranciát tanúsít. A becsületes ügyfeleknek elegük van, hogy a csalók miatt õk fizetnek többet, magasabb biztosítási díjukon keresztül.”

Az effajta kérelmek felfedése az ABI szerint majdnem 1 milliárd font indokolatlan kárkifizetést spórolt meg a társaságoknak

A jelentés akkor készült, amikor az ABI és számos biztosító szorgalmazni kezdték a biztosítási csalások nyilvántartásának (Insurance Fraud Register) bevezetését. Ez az adatbázis minden csalást elkövetõ ügyfél adatait eltárolja majd, megkönnyítve ezáltal a biztosítók mûködését, illetve a csalások felfedését.

Az egyik biztosítási csaló például edzõteremben megsérült nagyujjáért akart kártérítést követelni, a kérelemhez viszont egy internetrõl letöltött, jóval súlyosabb sérülést ábrázoló képet mellékelt. Egy másik esetben pedig férfiak egy csoportja kisbuszt bérelt egy utazáshoz, ahol egy elõre megtervezett baleset után mind a harmincan nyakcsigolya-sérülésért kértek kártérítést. A lakásbiztosítói piacon figyelhetõ meg a legtöbb csalás, összesen 71 ezer, 106 millió fontnyi hamis kárbejelentéssel. A gépjármû-biztosítási csalások kerülnek a legtöbbe az ágazatnak, összesen 45 ezer kérelmet nyújtottak be 2011-ben, 540 millióm font értékben. A leggyakoribbak a nyakcsigolya-sérülések miatti kártérítés-követelések voltak.

Ennek köszönhetõ, hogy a gépjármû-biztosítók 1994 óta folyamatos veszteséggel szembesülnek a csalások miatt, emiatt pedig a többi típusú biztosítási díj emelkedik.

Az említett, biztosítási csalásokat összesítõ adatbázis fejlesztése mérföldkõ, hiszen ezáltal az elkövetõk késõbbi biztosítás-kötését, hitelkérelmeit, egyéb banki/pénzügyi tranzakcióit is megnehezíti amellett, hogy az illetõ bûnügyi nyilvántartásba is kerül.