Külföldön is segít a Pénzügyi Békéltetõ Testület
2011.07.01
2011. július 1-jén megkezdi tevékenységét a Pénzügyi Békéltetõ Testület (PBT). Az intézmény immár a határon átnyúló pénzügyi fogyasztói jogviták alternatív vitarendezésében is segítséget nyújt, mivel június közepén az erre hivatott nemzetközi szervezet, a FIN-Net teljes jogú tagja lett - közölte a PSZÁF.

A törvényi elõírásnak megfelelõen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által mûködtetett, szakmailag független PBT 2011. július 1-jével kezdi meg mûködését. Hatásköre a pénzügyi szolgáltatók és a fogyasztók közötti szerzõdések megkötésével és teljesítésével kapcsolatos jogviták rendezésére terjed ki (ezekben a PSZÁF nem intézkedhet). A PBT eljárásának feltétele, hogy a fogyasztó a pénzügyi szolgáltatónál elõzõleg közvetlenül megkísérelje a vitás ügy rendezését.

A fogyasztó írásban (postai úton vagy személyesen), illetve elektronikus formában nyújthatja be békéltetõi eljárást kezdeményezõ kérelmét a PBT-hez. Írásban történõ beadvány esetén a kérelem formanyomtatványa letölthetõ a PBT honlapjáról (www.pszaf/pbt), s azt a 1013 Budapest, Krisztina krt. 39. sz. alatt mûködõ testülethez (levelezési cím: H-1525 Budapest, BKKP Pf.: 172.) kell eljuttatni. Elektronikus úton a kérelem a www.magyarorszag.hu honlap segítségével, az Ügyfélkapun adható be.

A kérelemnek tartalmaznia kell a fogyasztó nevét, lakóhelyét/tartózkodási helyét; a jogvitával érintett pénzügyi szolgáltató nevét, székhelyét; a fogyasztó álláspontjának rövid leírását, az azt – okirat-másolat formájában – alátámasztó tényeket, bizonyítékokat; a fogyasztó nyilatkozatát a vitás ügy rendezésének megkísérlésérõl a pénzügyi szolgáltatónál, illetve az elutasított panasz dokumentumát. Ugyancsak csatolni kell a fogyasztó nyilatkozatát, hogy az ügyben közvetítõi eljárást vagy polgári peres eljárást nem indított, illetve a PBT döntésére irányuló indítványát.

A PBT segítségével a fogyasztók immár a határon átnyúló pénzügyi fogyasztói jogvitáikat is elintézhetik. A hazai pénzügyi békéltetõ intézmény ugyanis 2011. június 16-tól az Európai Gazdasági Térségben (EGT) mûködõ alternatív vitarendezési hálózat, a FIN-Net tagja lett.
Így a PBT segítségével rendezhetik vitás ügyeiket azok a hazai állampolgárok, akiknek – például átmenetileg az EGT valamely más tagállamában dolgozva vagy tanulva – egy külföldi pénzügyi szolgáltatóval támad szerzõdéses jogvitájuk (például banki számlavezetés, bankkártya-használat témájában). Ide fordulhatnak azok az EGT más tagállamában élõ állampolgárok is, akiknek egy magyarországi székhelyû pénzügyi intézménnyel szemben keletkezett vitás ügyük (például egy német balatoni nyaralótulajdonosnak hazai biztosítójával).