A biztosítók húzhatják ki az EU-t a válságból?
2012.10.01
Csökkenthetik az Európai Unió biztosítói számára elõírt tõkekövetelményeket annak érdekében, hogy ösztönözzék a hosszú távú projektek finanszírozását és fellendítsék a lanyhuló gazdaságot – közölte az EU végrehajtó szerve.

Az Európai Bizottság levelet írt az európai biztosítási és nyugdíjfelügyelõ hatóságnak, az EIOPA-nak, hogy vegye fontolóra a biztosítók számára elõírt tõkekövetelmények csökkentését annak érdekében, hogy bizonyos típusú beruházások finanszírozhatóvá váljanak.

„Az európai biztosítók potenciálisan hatékony finanszírozási csatornát jelenthetnének olyan hosszú távú projektek számára, amelyek elõsegíthetik a növekedést és a munkahelyteremtést” – közölte Jonathan Faull, a Bizottság belsõ piacokért felelõs egységének vezetõje az EIOPA-nak írt levelében, melyet múlt héten tettek közzé az EB honlapján.

A frankfurti székhelyû felügyeleti szerv a Bizottságtól kapja felhatalmazását, amely jóváhagyja vagy elutasítja az általa hozott szabálytervezeteket.

Faull szerint 2010 végén a biztosítók vagyona elérte a 7400 milliárd eurót, amely az EU teljes kibocsátásának felét jelentette.

Az EIOPA februárig kapott határidõt, hogy válaszoljon az EB-nek, mivel a Bizottság rendkívül „sürgõsnek” tartja a kisvállalkozások és az infrastrukturális projektek finanszírozásának, közvetve a gazdasági növekedés elõsegítésének megoldását. Erre kitûnõ megoldást jelenthetne a hitelek értékpapírosítása, amely a 2007-2009-es hitelválság óta haldoklik, köszönhetõen az akkori amerikai lakáshitelek értékpapírosítása körüli botrányoknak.

A tõkekövetelmények javasolt felülvizsgálata jelenleg még jól összehangolható az új uniós tõkeszabályok, a Szolvencia II véglegesítésével. Az EIOPA pénteken közölte, hogy tudomást szerzett a Bizottság levelérõl, de egyelõre az még nem érkezett meg. Amint kézhez kapják, alaposan megvizsgálják, és megküldik válaszukat a Bizottságnak – közölte az EIOPA.

A bankok üdvözölték a felülvizsgálatra vonatkozó javaslatot, mondván a biztosítók számára elõírt alacsonyabb tõkekövetelmények miatt hamarabb újraéledhet az értékpapírosítás.

„Véleményünk szerint a jó minõségû értékpapírosítás továbbra is fontos szerepet kell, hogy játsszon a reálgazdaság hosszú távú finanszírozásában” – közölte Rick Watson, az Európai Pénzpiacokért Szövetség (AFME) tõkepiacokért felelõs vezetõje a Reutersnek.

A finanszírozási hiánnyal küszködõ kormányok már korábban hangot adtak reményeiknek, miszerint a biztosítási ágazat lehet a hosszú távú gazdasági fejlõdés finanszírozási motorja, miután a bankok megnyirbálták a nagyobb projektek finanszírozását a számukra elõírt szigorúbb tõkekövetelményekre adott válaszul.

Ami a biztosítókat illeti, õk is igyekeznek diverzifikálni befektetéseiket, így az alacsony hozamú államkötvények helyett inkább a stabil energetikai és infrastrukturális projektek felé fordulnak. Ugyanakkor azt is rendszeresen hangoztatják, hogy a Szolvencia II szabályok nagyban hátráltatják õket ezen tervük megvalósításában.