Aggasztó a magyarok nyugdíj-jövõképe
2012.10.19
Az európai lakosság egyre kevésbé bízik az állami nyugdíjrendszer fenntarthatóságában, ám a jövõre vonatkozó terveikben még mindig nagy a szerepet szánnak ennek a pillérnek – derül ki az AEGON nemzetközi kutatásából.

Többek között az öngondoskodás fontosságáról, a demográfiai kihívásokról, finanszírozási kérdésekrõl és ezek biztosítói megoldásairól is szó lesz az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülõ MABISZ nemzetközi biztosításszakmai konferenciáján, ahol a kutatást készítõ Cicero Consulting vezetõje, Mark Twigg is elõadást tart. Az eseményre 2012. november 13-án kerül sor a budapesti Corinthia Hotelben.

Az elõadók névsora, a konferencia programja, további információk és jelentkezés az alábbi honlapon: http://mabiszkonferencia.hu/


{{BANNER}}Több forrásra is támaszkodni kíván a leendõ nyugdíjasok legnagyobb része – derül ki az AEGON megbízásából végzett, kilenc országot érintõ, nemzetközi kutatásból. A lehetséges források közül viszont még mindig egyértelmûen az állami nyugdíjbiztosítás vezet, amit az összes válaszadó 48 százaléka megemlített. Ezt követték a magánnyugdíjpénztárak (30%), illetve nyugdíjalapok (40%), de figyelemre méltóan magas a nyugdíjas évekre önállóan megtakarítók (30,6%), illetve a valamilyen hosszú távú megtakarítási számlával rendelkezõk aránya is. A megkérdezettek csaknem egynegyede említette meg lehetséges forrásként az életbiztosításokat is – Magyarországon az arány 33,3 százalék -, míg a részvényeket 20 százalék tartotta említésre méltó elemnek. Érdekes eredmény emellett, hogy a válaszadók ötöde saját ingatlanával is számol a nyugdíjas évek fedezése céljából, vagyis meglévõ ingatlanának kisebbre cserélésével is pénzhez jutna.



Igen sötétnek látjuk a jövõt!


Figyelemre méltó eredmény viszont, hogy a több lehetséges választ tartalmazó, húsz megtakarítási formát felkínáló kérdõívnél a magyarok 13,4 százaléka úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nincs nyugdíjcélú megtakarítása. Ehhez hasonló arányt pedig egy országban sem produkált a felmérés, hiszen még a sorban következõ Spanyolországban is „csak” 9,2 százalék volt azok aránya, akik semmilyen nyugdíjcélú megtakarítást nem tudtak megjelölni.


A lengyelek után mi látjuk a legsötétebben a jövõt nyugdíjas évek finanszírozásával kapcsolatban: 55 százaléknak komoly kétségei vannak a majdani nyugellátással kapcsolatban, közel minden harmadik megkérdezett pedig „nagyon pesszimistának” vallja magát. 83 százalék vélekedik úgy Magyarországon, hogy az állami nyugdíj veszíteni fog értékébõl, 78 százalék pedig úgy látja, hogy tovább kell dolgoznia, hogy elérje a nyugdíjkorhatárt.

Tájékozatlanok és felkészületlenek vagyunk?

Az AEGON által kifejlesztett, nyugdíjra való felkészültséget mérõ index - AEGON Retirement Readiness Index (ARRI) – értéke a kilenc vizsgált országból Magyarországon a legalacsonyabb, 4,8 pont. A kutatás készítõi szerint ezt az eredményt részben a nehéz makrogazdasági környezet is magyarázza, ám nem kétséges, hogy a saját nyugdíjcélú megtakarítások mértékének komoly növelése is elkerülhetetlen Magyarországon.

Az AEGON kutatása szerint biztató ugyanakkor, hogy a második nyugdíjpillér megszüntetése nyomán a nyugdíj finanszírozhatóságának kérdése egyre jobban foglalkoztatja a magyar lakosságot. Annak ellenére ugyanis, hogy a válaszadók jelentõs része – 39 százaléka - az állami nyugdíjra kíván leginkább támaszkodni idõskorában, a megkérdezetteknek 76 százaléka fontosnak látja a minél több forrásból származó nyugdíjat. Emellett már a magyarok 71 százaléka vélekedik úgy, hogy fontos a tervszerû felkészülés a nyugdíjas évekre.

A kutatásról

A Retirement Readiness felmérést az AEGON megbízásából a Transamerica Center for Retirement Studies és a Cicero Consulting tanácsadó cégek készítették azzal a céllal, hogy jobban megismerjék a jelenleg dolgozó generáció hozzáállását és személyes elvárásait a nyugdíj-elõtakarékossággal kapcsolatban. Kilenc ország vett részt a felmérésben: az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Spanyolország, Svédország és az USA, több mint 9000 aktív, illetve már nyugdíjas személy részvételével.