A PSZÁF nem kap 8,2 milliárd forintot
2011.07.06
2011. július 4-én több internetes portálon félrevezetõ információ jelent meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével kapcsolatban, amikor arról írtak, hogy az idei költségvetési hiányt növelõ 12 milliárd forint zömét a PSZÁF kapja.

A téves tájékoztatással szemben a PSZÁF a következõket közölte:

A PSZÁF semmilyen pénzt, támogatást nem kapott a központi költségvetéstõl. A PSZÁF mûködéséhez központi költségvetési támogatást nem vesz igénybe, a felügyelt intézmények által befizetett felügyeleti díjbevételbõl gazdálkodik.

Az elmúlt évek gazdálkodása során képzõdött 8,2 milliárd forint kötelezettségvállalással nem terhelt maradvány egy olyan pénzösszeg, amely a PSZÁF Magyar Államkincstárnál vezetett számláján rendelkezésre áll. Ebbõl, az elmúlt évek során felhalmozott 8,2 milliárd forintból kell 2011-ben teljesítenie a Felügyeletnek várhatóan több mint 7,2 milliárd forintos befizetést a központi költségvetés javára (2010-ben is befizetett összesen 5,5 milliárd forintot).

A 1216/2011 (VI. 28.) számú kormányhatározat a PSZÁF vonatkozásában arról szól, hogy engedélyezik az elõirányzat maradvány felhasználását. Ebbõl tudja a PSZÁF befizetési kötelezettségét teljesíteni - tehát a PSZÁF nem kap 8,2 milliárdot.