Biztosítóváltók: rekord alacsony lehet idén a számuk
2012.10.25
A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) várakozása szerint az október 30-án meghirdetendõ kgfb-díjak átlagosan 4-5 százalékkal kerülhetnek a tavalyi szint alá, ugyanakkor a biztosítót váltók száma az idei évben várhatóan már a harmadát sem fogja elérni a három évvel ezelõtt tapasztalt másfélmilliós értéknek.

A várható eredményekrõl

{{BANNER}}„A kárstatisztikák kedvezõ alakulása és a folytatódó éles piaci verseny miatt egyes szegmensekben idén is folytatódhat a kötelezõdíjak esése, de az átlagos díjcsökkenés várhatóan öt százalék alatt marad az idén – ad elõrejelzést Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. – A váltók száma idén jó eséllyel nem éri el a félmilliós értéket sem. Ennek oka egyrészt az, hogy aki tehette, az elõzõ években már optimalizálta biztosítását. Másrészt immár több mint félmillió autósnak eleve nem az év végén, hanem évközben van a biztosítási évfordulója. Emellett akkor, amikor az átlagos éves díjszint nem éri el egyetlen tankolás árát, az egyes díjak közti különbség a többség számára már valóban elhanyagolhatóvá válik.”

A kártörténeti azonosításról

Eközben a váltás a hiányos kártörténeti nyilvántartás miatt továbbra is kockázatokat rejt az ügyfél számára. Amíg ugyanis az újonnan választott biztosító nem tudja lekérni az ügyfél adatait a kártörténeti nyilvántartásból, A0 kategóriába kell õt besorolnia, és – átmenetileg legalábbis – magasabb díjat is kell kiszámláznia. Amennyiben pedig az ügyfél a magasabb díj helyett csupán az általa kalkulált összeget fizeti be, elõbb-utóbb fedezetlenség miatt törölhetik a szerzõdését.

Az idei törvényváltoztatás bevezeti ugyan a beazonosítást megkönnyítõ kártörténeti azonosító számot, ám ennek az idei kampányban még nem lesz, nem lehet számottevõ szerepe.

A kedvezményes kiegészítõ biztosításokról

A kampány során a biztosítók többsége várhatóan minden eddiginél aktívabban kínál majd kedvezményes kiegészítõ biztosításokat (casco, lakás, stb.) a kötelezõ biztosítás mellé. Ezek a termékek sok esetben azonban nem teljes körû szolgáltatást nyújtó biztosítások. Ezért a FBAMSZ hangsúlyozottan felhívja a figyelmet arra, hogy az az autós, akinek jelenleg is van már casco vagy lakásbiztosítása, sohase csak az árat, hanem a kínált biztosítás ár/érték arányát vizsgálja meg. Ellenkezõ esetben könnyen elõfordulhat, hogy mostani biztosítását meggondolatlanul egy csökkentett szolgáltatású termékre cseréli le. A döntés meghozatalában minden esetben célszerû független szakértõ, alkusz segítségét kérni.

A díjhirdetés liberalizációjáról

A díjhirdetés idõpontjának tetszõlegessé válásával jövõ januártól teljessé válik a kgfb-piac liberalizációja. A díjhirdetés jövõbeli szabadsága számos félreértéssel szemben ugyanakkor ezt a kampányt semmilyen formában nem befolyásolja. A kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás lecserélése változatlanul csak évente egy alkalommal, a biztosítás évfordulójakor lehetséges. Itt hangsúlyozni kell, hogy az évforduló sokaknak már évközi, azaz nem január elsejére esik, és az is fontos feltétel, hogy váltani továbbra is csak szabályszerû felmondás esetén lehetséges. Lényeges újdonság, hogy akinek 2013. februárja után lesz a kötelezõ biztosítási évfordulója, az az idei kampányban már nem válthat. Olyan ajánlatot ugyanis nem fogadhatnak el a biztosítók az új szabályozás szerint, amely az ajánlattétel napjától számított 60 napnál késõbbi idõpontra vonatkozik.. Ennél késõbbi idõpontra ugyanakkor a jövõ évben már amúgy sem látható elõre, milyen tarifák lesznek éppen érvényben.