Rekord alacsony károk a tengeri biztosítások piacán
2014.04.11
Rekord alacsony szintre csökkent tavaly a tengeri biztosítási piacon elszenvedett károk nagysága – közölte a International Union of Marine Insurance (IUMI).

2013-ban a hajóbalesetek gyakorisága a hajótestek számát tekintve rekord alacsony szintre, 0,13%-ra, míg tonnatartalom tekintetében 0,05%-ra csökkent. Az elmúlt 15 évben csökkenõ tendencia jellemezte a tengeri biztosítások tekintetében bekövetkezett károk nagyságát, bár 2012-ben enyhén nõtt a károk nagysága.

Az idõjárási kockázatok járultak hozzá leginkább a teljes veszteséghez: a 2009 és 2013 közötti károk közel 50%-áért ezen kockázatok voltak felelõsek. A károk további 25%-áért a hajók zátonyra futása volt felelõs.

A legjelentõsebb károkat 35%-ban a gépházban és a motortérben bekövetkezett meghibásodások okozták, a károk csaknem 50%-a navigáció problémájához kapcsolódott.

A MOL Comfort konténerszállító hajója vezette a károk rangsorát a cargo üzletágban: a biztosított veszteségek nagysága 330-400 millió euró közé tehetõ. A japán Mitsui O.S.K. Lines ötéves hajója 4500 konténerrel a fedélzetén Szingapúrba tartott tavaly júniusban, amikor egy viharban a hajó kettétört. A beleset ismét felhívta a figyelmet a konténerszállító hajók nagyságának aggasztó növekedésére.