Történelmi mélyponton a cascó díjak
2012.11.26
A kotelezo.hu várakozásai szerint mintegy 100 ezer autós fogja az utolsó napokban megkötni kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítását. A kötelezõ mellé kedvezményesen együtt köthetõ casco- és lakásbiztosítási termékekre is érdemes most odafigyelni: ha még idén életbe lépnek, azokat utolsó alkalommal nem terheli biztosítási adó. A casco-termékek díja az idei kampányban a két évvel ezelõtti szint felére zuhant: az átlagos legolcsóbb díjajánlat 35 ezer forint körül alakul.

Akinek még nincsen cascója vagy lakásbiztosítása, érdemes tudnia, hogy a kötelezõ biztosítás mellé megkötött és év végéig életbe lépõ biztosításokat még nem terheli biztosítási adó. Casco termékek esetében ez egyaránt vonatkozik a néhány ezer forintos minicascora, a lopásvédelmet biztosító termékekre és a teljes körû casco biztosításokra egyaránt.

Történelmi mélyponton a casco-díj
A teljes körû casco díja az idei kampányban ismét óriásit zuhant: a legnépszerûbbnek számító 10 százalék/50 ezer forint önrészt választók legolcsóbb díjajánlata átlagosan 37 600 forint, ugyanez a szám 10 százalék/100 ezer forint mellett pedig már a 32 ezer forintot sem éri el. Ezzel a teljes körû casco-díjak két év alatt gyakorlatilag megfelezõdtek.

Szigorú a felmondási határidõ

Az érintett autósok jelentõs része, idén várhatóan mintegy 100 ezer ügyfél hagyományosan az utolsó napokban vizsgálja felül kötelezõ biztosítási lehetõségeit és dönt a váltásról. „A legfontosabb, hogy aki a végsõ pillanatban, maga mondja fel régi szerzõdését, mindenképpen utólag is igazolható módon tegye ezt meg – figyelmeztet Baksa Melinda, a kotelezo.hu vezetõje. – Semmiképpen se postán intézkedjen, hiszen a december 1-jei határidõ a dokumentum igazolt beérkezésének a határideje. Ha faxon intézkedett, a küldés visszaigazolását õrizze meg, ha személyesen járt el a biztosító valamelyik fiókjában, akkor mindenképpen kérjen igazolást a felmondólevél átvételérõl!”

A kotelezo.hu – az alkuszok többségéhez hasonlóan – a dokumentumok biztonságos feldolgozhatósága érdekében a november 30. éjfélig beérkezõ ügyfélmegbízások esetén tudja átvállalni az ügyfél helyett a régi szerzõdés felmondását.

Az az év végi évfordulós kötelezõvel rendelkezõ autós, akinek felmondása nem érkezik el december 1-je, szombat éjfélig a jelenlegi biztosítójához, az adott autóra a következõ egy évben már csak ennél a biztosítónál rendelkezhet kötelezõ biztosítással.