Kelet-Közép-Európából profitált az osztrák biztosító
2012.11.27
A feltörekvõ európai országok erõs üzleti teljesítménye segítette a Vienna Insurance Groupot ahhoz, hogy harmadik negyedéves adózás elõtti eredménye 7,3%-kal, 141,5 millió euróra emelkedjen – derül ki a piaci várakozásoknak megfelelõ eredmény-kimutatásból.

A Reuters által megkérdezett elemzõk átlagosan 142 millió eurós adózás elõtti eredményt vártak a biztosítótól. A társaság bruttó díjbevétele 3,4%-kal, 2,14 milliárd euróra emelkedett, ami nagyjából szintén megfelel az elõzetes 2,17 milliárd eurós várakozásoknak.

„Feltéve, hogy nem következik be természeti katasztrófa és nem lesznek kedvezõtlen tõkepiaci fejlemények, a VIG menedzsmentje úgy véli, hogy az elsõ három negyedévben tapasztalt pozitív fejlemények 2012 utolsó negyedévében is folytatódni fognak” – olvasható a jelentésben.

A társaság összevont kárhányada – a kockázatvállalás jövedelmezõségét mérendõ – 96,6% volt az elsõ 9 hónapban, a súlyos idõjárási eseményekhez kapcsolódó magas kárigények ellenére is.

A társaság vezérigazgatója, Peter Hagen azt mondta, az osztrák csoport Közép- és Kelet-Európára történõ összpontosítása kifizetõdõnek bizonyult, hiszen ebben a régióban piacvezetõnek számít, sõt a csoport díjbevételének és egyéb bevételeinek több mint fele innen származik.

„Elsõsorban az organikus növekedésre helyezzük a hangsúlyt, bár nyitottak vagyunk a megfelelõ akvizíciós lehetõségekre is” – tette hozzá Hagen.

A vezér múlt hónapban újságíróknak azt mondta, hogy a csoport két vagy három potenciális felvásárlási célpontot is vizsgál a KKE-régióban, melyek együttes értéke nem haladja meg a 100 millió eurót.

A VIG részvényei jelenleg mintegy 10-szeres forward P/E rátával forognak, ami a versenytársakhoz – a Zurich Financial 9-es, a Swiss Life 7 alatti forward P/E rátájához – képest prémiumot jelent – derül ki a Thomson Reuters StarMine elemzõi rangsorából.