Minden tizenkettedik ember nem zárkózik el a biztosítási csalástól
2012.11.28
A biztosítási csalások visszaszorítása érdekében létrejött hivatalos brit szervezet, az Insurance Fraud Bureau (IFB) szerint 12 emberbõl 1, azaz 8% fontolóra venné, hogy részt vegyen egy gépjármû-biztosítási csalásban anyagi megfontolásból, ami a jelenlegi brit népességi adatok alapján közel 4 millió felnõttet tesz ki.

Az Ipsos MORI felmérése szerint a népesség több mint fele (53%) szerint egy efféle, úgynevezett „crash for cash” típusú biztosítási csaló igen kis eséllyel bukna le a hatóságok elõtt. A brit lakosság háromnegyede (74%) viszont elég nagy illetve meglehetõsen nagy problémaként ítéli meg az efféle biztosítási csalást, 84% pedig aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy saját biztosítási díja a jövõben megemelkedhet a csalások elburjánzása miatt. 10-bõl 8 autótulajdonos tart maradandó sérüléstõl egy szándékosan, kártérítés miatt okozott balesettõl.

Az IFB elnöke, David Neave szerint a kutatás eredményei arra emlékeztetik a biztosítói szférát, hogy komolyan kell venni a biztosítási csalások ügyét, szigorítani a törvényeken és eloszlatni a tévhitet, miszerint ezek áldozat és következmények nélküli bûncselekmények. Hetente kerülnek ugyanis börtönbe efféle biztosítási csalók, a köztudatba pedig jobb, ha beépül, hogy a bûntett kockázata és maga a büntetés messze nagyobb, mint az esetleges nyereség.

Ezek a tettek károsak a táradalomra, és nem vagyunk kötelességünk tolerálni csalások által kiváltott pénzügyi és biztonsági kockázatokat – tette hozzá Neave.

Az Allianz kárigényekkel foglalkozó szakembere szerint megéri tudatosítani a problémát a lakosokban: egy kis sebességnél, hirtelen fékezésnél bekövetkezõ balesetben, a sértett félnek érdemes szkeptikusnak maradni és kideríteni, valóban baleset történt-e.