A sárga után jön a fehér csekk!
2012.11.29
Nemcsak jelentõsen megemeli a sárga csekkek díját a Magyar Posta jövõre, hanem egy új terméket, a fehér csekket is bevezeti - olvasható a csütörtöki Népszabadságban.

A lap információi szerint a posta erre 50-80 forint közötti ajánlatot adott, ami lényegesen kedvezõbb a sárga csekknél. A fehér csekk látszólag ugyanúgy fest, mint a sárga, ám elegendõ sima (esetleg perforált) fehér papírra nyomtatni, ami már eleve hoz megtakarítást a cégeknek. A fehér csekk alsó részén található, gépi leolvasásra alkalmas mezõben azonban más adatok lesznek, a címzett bankszámlaszámát egyedi azonosítóra cserélik, így ezt a csekket már nem lehet bankfiókban befizetni, csak a postán, így az állami cég védeni tudná a piacát.

A fehér csekk másik elõnye, hogy a szolgáltatás díját nem kell hirdetményben közzétenni, mint a készpénzátutalási megbízás esetében. Azaz elvileg a posta egyedi kedvezményeket is tud adni a szolgáltatóknak. Ehhez viszont informatikai fejlesztést kell végrehajtaniuk, hacsak nem maga a Magyar Posta lesz az, amelyik jutányos áron elvállalja a számlakészítést is. Ezt ma külsõ vállalkozásban végeztetik a szolgáltatók, a fehér csekkel a posta tõlük rabolhatna piacot - írja az újság.

A Népszabadság információi szerint a társaság már az összes nagy szolgáltatót megkereste ajánlatával. Az a cég, amely erre át tud állni, akár jól is járhat, amelyiknek viszont marad a sárga csekk, annak többletköltsége lesz.