Elismerésben részesült a Generali tehetséggondozó programja
2012.12.06
A Good CSR elismerõ oklevelében részesült a napokban a Generali Mosolyvadász Programja, amely éppen néhány hete ünnepelte elindulásának elsõ évfordulóját egy nagyszabású, gyermekeknek szóló rendezvénnyel. A készségfejlesztõ és tehetséggondozó tevékenységeket támogató program az elmúlt egy évben több mint 500 gyermeket segített abban, hogy kibontakoztathassák tehetségüket, sportolhassanak, új ismereteket szerezzenek. A Generali ehhez kapcsolódóan nemrég elindította Facebook alkalmazását is, amelyen keresztül a legtehetségesebb fiatalokat az oldal követõi szavazataikkal is támogathatják.

A Generali a Biztonságért Alapítvány 2011 nyarán indította el a Generali Mosolyvadász Programot a leginkább rászoruló, hátrányos helyzetû gyermekek támogatására. A program olyan élményekhez és eszközökhöz juttatta a nevelõotthonok lakóit, amelyek korábban csak ritkán vagy egyáltalán nem voltak elérhetõek számukra. A kezdeményezés keretében elsõként a Miskolci Gyermekváros lakói vehettek részt egy balatoni nyaraláson, majd a kezdeményezéshez csatlakozott a Pécsi Gyermekotthon és a fogyatékkal élõ gyermekeket gondozó Budapesti Általános Iskola Egységes Módszertani Intézmény. 2012-ben meghívásos pályázat keretében a meglévõ három otthon mellé további három csatlakozott: a tatabányai „Názáret” Szociális Szolgáltató, a Mátészalkai Gyermekvédelmi Központ és a Nagykõrösi Szakmai Egység.

„Idén a program továbbfejlesztésével a készségfejlesztést és tehetséggondozást helyeztük elõtérbe, ami hozzásegíti a gyermekeket a testi-lelki egyensúlyhoz, segíti a közösségi beilleszkedésüket. Hosszú távon ezek a programok az egészséges személyiségfejlõdésre bizonyítottan pozitív hatást gyakorolnak. Az a célunk, hogy az általunk támogatott nevelõotthonok lakói a nevelõk segítségével megtalálják, milyen területen szeretnének kibontakozni, mi pedig segíthessünk ebben nekik.” – nyilatkozta Paál Zoltán, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja.

A támogatásban részesülõ gyermekotthonok, illetve a tehetséggondozó programban szereplõ gyerekek számtalan különféle területen mutathatják meg és fejleszthetik képességeiket a jövõben. A támogatott tevékenységek között szerepelnek természetismereti kirándulások az ország legszebb erdeiben, képzõmûvészeti, hangszeres, tánc- és színjátszó foglalkozások, sportedzések és –táborok, mûvészetterápia, film- és drámaterápia, könyv-és filmtár-fejlesztés, illetve bábfoglalkozások és fellépések is.

A Miskolci Gyermekotthon növendékei a sport – röplabdacsapat, lovassport – és a zene területén tehetségesek. A Mátészalkai Gyermekvédelmi Központból többek között egy tehetséges táncos, illetve egy 13 éves kis poéta fejlõdését teszi lehetõvé a program. Tatabányáról, a Názáret Szociális Szolgáltatótól egy bábcsoport, egy versmondó fiú, egy labdarúgó, és egy harmonikán játszó fiú vesz részt a tehetséggondozó programban. A Nagykõrösi Gyermekvédelmi Központ sport tematikájú pályázatával került be a támogatott gyermekotthonok körébe. A Budapesti Diószeghy úti Diákotthon lakóit kirándulások megszervezésében segíti a Generali, míg a Pécsi Gyermekotthon a sport és a mûvészeti foglalkozásokra helyezi a hangsúlyt a program során.

A Generali a fiatal tehetségek további támogatására a napokban egy Facebook alkalmazást is indított. Az applikáció keretében rövidfilmek tekinthetõk meg az otthonok egy-egy tehetséges lakójáról, majd a videók lájkolásával vagy megosztásával „tehetségtallérokat” lehet a fiatalok számára gyûjteni. A legtöbb tallért ily módon összegyûjtõ fiatalokat a Generali a jövõben hozzásegíti a tehetségükhöz kapcsolódó célok megvalósításához. Így tehát bárki számára nyitva áll a lehetõség, hogy ingyen támogathassa egy nehéz sorsú gyermek álmának valóra válását.