A Generali biztosítja a tûzoltókat
2013.02.13
A Generalit választotta a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Igazgatósága dolgozóinak kollektív jogvédelmi és munkavállalói felelõsségbiztosítójának. A megkötött szerzõdés értelmében a biztosító védi a katasztrófavédelem több mint 9000 dolgozójának – tûzoltóinak, gépjármûvezetõinek, parancsnoki állományának és további szakemberek – érdekeit, ha a munkavégzésük során valamilyen szabályszegést követnének el, valamint ha történetesen éppen a tûz megfékezésére érkezve a munkáltatójuknak okoznának kárt, például mert felborul egy tûzoltóautó.

A tûzoltók nap mint nap kerülnek veszélyes helyzetekbe, amikor nincs, vagy éppen hogy nagyon szûk határok között mozog a mérlegelési lehetõségük, és ebbõl késõbb könnyen kerekedhet gondatlanság miatt valamilyen szabálysértési, vagy esetleg büntetõeljárás is. Az ilyen esetekre nyújt számukra védelmet az a jogvédelem biztosítás, amelyben a Generali vállalja, hogy a több mint 9000 dolgozónak szakértõ ügyvédet ajánl, aki jogi tanácsot ad és ellátja a jogi képviseletet, fedezi az ügyvédi díjat és a jogi eljárás minden költségét (eljárási díj, szakértõi díj, stb.), valamint leteszi az óvadékot, amennyiben az állomány tagjának elõzetes letartóztatása csak így szüntethetõ meg. A biztosítási védelem kiterjed a parancsnoki állományra, a gépjármûvezetõkre, a különlegesszer-kezelõkre, a beosztott tûzoltókra, az iparbiztonsági fõ- és felügyelõkre, a hatósági területen dolgozókra, valamint a katasztrófavédelmi mobil laborok személyzetére. A biztosítás továbbá a munkavégzés közben gondatlanul elkövetett közlekedési szabálysértés vagy bûncselekmény miatt indult eljárások költségeit is fedezi.

Ezen felül a Generali közel 3 000 gépjármûvezetõnek munkavállalói felelõsségbiztosítást is nyújt. Jó példa erre, amikor a tûzoltó autó vezetõje egy riasztáskor közlekedési balesetet okoz, vagy éppen maga a gépjármû szenved súlyos károkat. Egy ilyen balesetnél több százezer forint erejéig mentesítheti a fizetési kötelezettség alól a szolgálati gépjármû vezetõjét a Generali biztosítása.

„Nagy terhet vesz le a tûzoltók válláról ez a biztosítás. Nap mint nap életük kockáztatásával védik az embereket és vagyontárgyaikat, és ezekben a stresszes helyzetekben bizony elõfordulhat, hogy hibáznak: kárt vagy balesetet okoznak, amiért vállalniuk kell a felelõsséget. Ez jelentõs anyagi megterhelést jelenthet az érintett családjának, ami természetesen visszahathat a tûzoltó munkájára is. A Generali biztosítása tehát végsõ soron egy olyan anyagi biztonságot is nyújt, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a tûzoltó teljes erõbedobással, a munkájára koncentrálva tudja végezni feladatait minden egyes nap” – nyilatkozta Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási igazgatója.