Sandy tanulságai: megbízhatatlanok a katasztrófa-modellek?
2013.02.15
A katasztrófa-modell fejlesztõknek elemezniük kell a modelljeik bizonytalanságait, miután az USA-t sújtó Sandy szupervihar több mint 25 milliárd dollár biztosítási kárt okozott – közölte a természeti katasztrófák modellezésére szakosodott Risk Management Solutions (RMS).

A Sandy vihar több okból is szokatlan volt: egyrészt nagyon nagy sugarú széllel járt, amelyet a modellek nem kezeltek megfelelõen, másodszor a központi nyomás igen alacsony volt, melynek eredményeként a szárazföldi szelek gyengébbbek voltak, mint amekkora erõ bennük rejlett.

A modellek ugyan segítettek a vihar által okozott közvetlen veszteségek számszerûsítésében, azonban a Sandy a viharok olyan jellemzõire is rávilágított, amelyet a modellek nem vesznek figyelembe, így például az áramszünetek által okozott közvetett veszteségek, a közlekedésben okozott zavarok, vagy a kényszerû evakuálás okozota károk. A katasztrófa modelleket tehát óvatosan kell kezelni, amikor a katasztrófák által okozott veszteségek számszerûsítésérõl van szó.

A jelenlegi modellek általában jobban teljesítenek szélviharok esetén, mint például árvizeknél, különösen a lakóingatlanokban keletkezõ károk becslésekor. A rendelkezésre álló adatok hiányosságai is nehezítik a modellek megfelelõ mûködését – véli a Swiss Re amerikai központjának vezetõje, Andrew Castaldi. A biztosítóknak is segíteniük kell a viharokkal és árvizekkel kapcsolatos adatok rendelkezésre bocsátásában, hogy azokat a modellekbe beépíthessék, amihez a biztosítási szerzõdések feltételeinek ismerete is óriási segítséget nyújtana, hogy a modellezõk tisztában legyenek vele, hogy milyen típusú fedezetekrõl van szó.