Egymilliárd forintnyi bírságot fizethet a megtévesztõ brit bank!
2013.02.19
A brit pénzügyi felügyelet (FSA) kedden 4,3 millió fontra, vagyis több mint egymilliárd forintra bírságolta a Lloyds bankcsoportot, miután az nem kezelte megfelelõ módon az általa megtévesztõ módon értékesített biztosítási termékekkel kapcsolatos ügyfélpanaszokat.

Az FSA azt mondta, hogy a bank rendszereiben és ellenõrzésében tapasztalt hiányosságok miatt közel 14 ezer ügyfél tapasztalt késedelmet a kártérítési folyamatban, a megtévesztõ módon értékesített törlesztési biztosításhoz (PPI) kapcsolódóan.

Az FSA szerint 2011 májusa és 2012 márciusa között az Lloyds nem fizetett kártérítést egyes ügyfeleinek a kiszabott 28 napos határidõn belül, mely a jogosultság megállapítása után rendelkezésére állt a banknak.

A brit bankok több mint 12 milliárd fontot tettek félre a tévesen eladott biztosítási szerzõdések után járó fogyasztói kártérítések céljára. A tévesen eladott PPI-ket az ügyfelek azért kötötték meg, hogy ha elveszítenék állásukat, vagy megbetegednek, a hiteltörlesztést a biztosító fizesse. A Lloyds 5,3 milliárd fontot tett félre, amely a legmagasabb összeg az összes brit bankot figyelembe véve.

Az FSA szerint több mint 140 ezer Lloyds ügyfél – vagyis a kártérítésre jogosultak közel negyede – nem részesült kártérítésben a kiszabott határidõn belül, körülbelül 87 ezer 45 napon belül sem kapott kézhez kifizetést, 8800 ügyfélnek pedig több mint 6 hónapot kellett várnia rá.

A Lloyds bankcsoport azzal védekezett, hogy nem számított ilyen nagyszámú panaszbejelentésre, és adminisztrációs hibák léptek fel azok feldolgozása során.