Hiába dübörög a magyar gazdaság, nem tudjuk tartani a tempót az elképesztõ riválisainkkal
2017.08.17
Hiába produkált szép növekedési számokat a magyar gazdaság a második negyedévben, ezúttal sem fértünk fel az EU-s dobogóra. Ennek elsõsorban az volt az oka, hogy régiós versenytársaink ebben a negyedévben is elhúztak mellettünk, élükön Romániával, amely már hosszú ideje vezeti az éves növekedési rangsort. - írja a portfolio.hu

Szerda reggel 9 órakor tette közzé a KSH az elõzetes magyar GDP-adatokat, amelybõl kiderült, hogy az idei második negyedévben (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 3,6%-kal bõvült a magyar gazdaság az egy évvel korábbi idõszakhoz képest, ami lassulást jelentett az elsõ negyedéves dinamikával összevetve.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat két órával a KSH után publikálta az összesített európai növekedési számokat, amiben a 28 tagországból 21 adatai szerepeltek. Az Európai Unió GDP-je negyedéves alapon 0,6%-kal, éves bázison 2,3%-kal nõtt 2017 második negyedévében, miközben a 19 tagú eurózóna kibocsátása rendre 0,6%-kal, illetve 2,2%-kal bõvült. Ilyen gyors éves növekedésre az eurózónában hat éve nem volt példa.

A teljes cikk a portfolio.hu oldalán olvasható