Mennyire drágák a magyar lakásbiztosítások?
2013.03.26
Bulgáriában harmadannyi egy biztosítás, mint nálunk, mégis csak az ingatlanok 7%-a van bebiztosítva, Magyarországon a legmagasabb a biztosított lakások aránya.

Magyarországon a lakások háromnegyede biztosított, és ezzel elsõ helyen áll a régióban, az átlagosan 100 eurós biztosítási díj pedig a harmadik legmagasabb – írja a Privátbankár a Generali PPF Holding (GPH) felmérése alapján.

A lakásbiztosítások száma alapvetõen a nagy árvizek után ugrott meg Magyarországon, drága tanulópénz volt ez a lakosságnak. A magas penetráció másik oka lehet még a sok jelzálogalapú kölcsön, aminek egyik feltétele a lakásbiztosítás.

A Generali csoport régiós társasága kilenc országot vizsgált. Az egy lakásra jutó éves biztosítási díj Szlovéniában a legmagasabb 167 euróval. A biztosított háztartások viszont ott csak a lakásállomány felét teszik ki. Csehország áll mindkét kategóriában a második helyen: az átlagdíj 112 euró, a biztosítási arány pedig 50 százalék.

A Magyarországgal szomszédos Szlovákiában az éves díj 65 euró, viszont csak a lakások harmadára kötöttek biztosítást. A sor végén Bulgária áll, 30 eurós díjjal, és 7 százalékos biztosítási aránnyal.

A legnagyobb átlagos biztosítási értékben is Szlovénia áll az élen, ott 150 ezer euróra biztosítják a lakásokat, ebbõl az ingóság 42 ezer euró, míg Magyarországon 74 ezer euró az átlagos érték, ebbõl 18 ezer az ingóság. Szlovákiában a két adat: 56 500, illetve 13 ezer euró. Bulgáriában a legkisebb a biztosított érték 23 500 euróval, ebbõl az ingóság 1450 euró.