Kötelezõ díjhirdetés: lassan felfelé araszolnak a tarifák
2013.03.28
Mint ismeretes, idén januártól már nem csupán október végén, hanem az év bármely napján lehetõségük van új kötelezõdíjat hirdetni a biztosítóknak. Mindettõl függetlenül az idei év novemberében továbbra is számíthatunk az elmúlt években megszokott kampányra. Az új rendszer elsõ negyedévének tapasztalatait összegzi a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) alábbi elemzése.

Január elseje óta már szinte mindegyik kgfb-t kínáló biztosító kihasználta az évközi díjhirdetés lehetõségét – természetesen egyikük sem a teljes tarifatáblát változtatta meg, csupán kisebb-nagyobb módosításokat vezettek be. E módosítások alapvetõen a lassú, óvatos díjnövekedés irányába mutatnak, noha egyes biztosítók bizonyos ügyfelei (például a magasabb bónuszfokozattal rendelkezõk) további díjcsökkentést is tapasztalhatnak.

„Noha a díjak ezentúl elméletben akár naponta is változhatnak, az összehasonlítást biztosító alkuszi kalkulátorok az új akadályt sikeresen vették, a változások pontosan frissülnek, fennakadásra sehol nem került sor – jelentette ki Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke.

Nem lett igazuk azoknak, akik attól tartottak, hogy túlontúl gyakori tarifamódosítások nehezítik majd az ügyfelek eligazodását. Természetesen ez inkább a laikusok félelme volt, hiszen a szakemberek egyértelmûen tudják, hogy egy-egy tarifamódosítást komoly elõkészítõ munka elõz meg minden biztosító társaságnál.

Néhány éven belül érdemes lecserélni a bónusz-malusz rendszert

A díjhirdetések egy részét januárban a PSZÁF generálta azzal, hogy elsõsorban a 15 bónusz-malusz kategória következetes alkalmazását kérte számon a piaci szereplõkön. Emiatt számos biztosító törölni kényszerült azokat a kötõdõ pótdíjakat, illetve kármentességi kedvezményeket, amelyek pedig egy valóban kockázatarányos díjszabás irányába tett lépések voltak. „Nem nehéz belátni, hogy két B4 fokozatban lévõ autós közül az képvisel kisebb kockázatot, aki A0-ból fokozatosan érte el ezt a szintet, nem pedig az, aki rövid idõn belül két baleset okozása miatt került oda B8-ból – világított rá a szövetség elnöke. – Az új kártörténeti nyilvántartás azonban néhány éven belül megteremti a lehetõségét a valóban kártörténeti alapokon nyugvó díjszabásnak, amelynek kialakítását a FBAMSZ is szorgalmazza.”

Korábban, az évi egyszeri díjhirdetés idõszakában tendencia volt, hogy a piac alá ígérõ, nyertes biztosítók a következõ évben óvatosabban, magasabb szinten áraztak. Megfigyelhetõ, hogy a liberalizált díjhirdetési idõszak bevezetésével ez a korrekció már év közben megjelenik.

Az év végi kampányban továbbra is lehetnek meglepetések

Mindez azonban semmit sem mutat az év végi kampány várható díjairól, hiszen az összes autós több mint fele, akik továbbra is az év végén váltanak, november 2-án (vagyis 60 nappal az év eleji évfordulójuk elõtt) nagy eséllyel teljesen új díjtáblát kapnak majd a biztosítók többségétõl. „A változtatások várhatóan pozitív irányúak lesznek, mivel az egyes társaságok egyre hangsúlyosabban az ügyfélhûséget díjazzák majd” – emelte ki Papp Lajos.