Ittas sofõr a jogosítvány mellett a biztosítást is bukhatja
2013.03.30
A húsvéti ünnepek alatt rendszeresen megemelkedik a közlekedési balesetek száma. Tavaly az ünnepek alatt több mint háromszáz közlekedési baleset történt, a négy halálos áldozat mellett 37 személy sérült meg súlyosan. Az esetek nagy százalékában még mindig az ittas vezetés okozott szerencsétlenséget. Kevesen tudják, hogy ilyen esetekben a biztosítók csak a vétlen szereplõk kárát fedezik. A Genertel direktbiztosító segít eligazodni; mit térít a kárt okozó ittas autós kötelezõ, illetve casco biztosítása.

A zéró tolerancia elvének alkalmazása ellenére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2012-ben 6 százalékkal több balesetet okoztak az ittas jármûvezetõk, mint egy évvel korábban. Fõként a kerékpárosok és a motorosok esetében volt jelentõs a növekedés (18 illetve 14 százalék), de az összes ilyen baleset több mint felét okozó személyautósok száma is szinten maradt. Sajnos jogos tehát a várakozás, hogy az idei húsvéti ünnepek alatt még mindig jellemzõ lesz az ittas vezetés.

A casco- és a kötelezõ biztosítás különbözõképpen mûködik ittas vezetés által okozott baleset esetén.

A kötelezõt is behajthatják az ittas sofõrön

„A kötelezõ biztosítás szabályozásában a legfontosabb a vétlen károsult védelme; a biztosító mindenképpen fizet a károsultaknak. Ha bebizonyosodik, hogy a károkozó ittasan (0,8 ezrelékes véralkohol szint felett) vezette az autót, a biztosító a kifizetés után a károkozón hajtja be ezt az összeget, vagy ennek egy részét– mondta Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – A törvény ugyanis felsõ plafont szab, így a biztosító maximum másfél millió forintot hajthat be a vétkes autóson.”

Könnyen okozhatunk ugyanis akár több millió forintos kárt, ha valaki súlyos vagy maradandó sérülést szenved. Ebben az esetben a személyi sérüléssel összefüggõ vagyoni és nem vagyoni károk az esetek többségében meghaladják a másfél millió forintos plafont.

Tovább súlyosbíthatja a helyzetet, ha az ittas sofõr által vezetett gépjármûre még kötelezõ biztosítást sem kötöttek. Ebben az esetben is hozzájut a vétlen fél a kártérítéshez, ugyanis a Magyar Biztosítók Szövetsége által kezelt kártalanítási számla fizeti ki az okozott kár összegét, amit azután utólag teljes egészében behajt a biztosítással nem rendelkezõ autóson.

A Casco ittas vezetés esetén egyáltalán nem fizet

A casco biztosítás ugyanakkor a károkozó gépkocsiban keletkezõ kárt térítené, ittas vezetésnél viszont a biztosító eleve nem fizet kártérítést. A legtöbb biztosítónál –ilyen a Genertel is – a kártérítés kizárását 0,8 ezrelékes véralkoholszinthez kötik.

Húsvét alatt jelentõsen megnõ az ittasan kerékpározók száma is, tavaly a rendõrök csaknem 200 kerékpárost szondáztattak meg országszerte. Kevesen tudják, hogy akik alkoholos állapotban ülnek nyeregbe, szintén súlyos szabálytalanságot követnek el, ezért a rendõr õket is szigorúan megbüntetheti.