Kevesebb a csalás a brit pénzügyi szektorban?
2011.07.18
Öt év óta elõször csökkent a bejelentett csalási esetek száma Nagy-Britanniában, mely elsõsorban a büntetõeljárások elhúzódó jellegével, illetve azok rossz reklámértékével magyarázható – derül ki egy friss felmérésbõl.

A brit BDO tanácsadói és számviteli csoport félévente ad ki jelentést a bejelentett csalások számáról, és értékükrõl. A legfrissebb adatok alapján az idei elsõ félévben csaknem felére csökkent a brit pénzügyi és biztosítási szektorban elkövetett csalások összege: december 1. és május 31. között 274 millió fontot, míg 12 hónappal korábban 524 millió font tettek ki összesen.

Simon Bevan, a DBO fraud részlegének vezetõje elmondta: bár a bejelentett csalások teljes értéke valóban csökkenést mutat, nem valószínû, hogy a bûnözés csökkenése jelenti a magyarázatot. Sokan valószínûleg megkérdõjelezik, hogy a rendõrség, vagy a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit nyomozó hatóság (Serious Fraud Office) valóban hatékonyan képes eljárni. A szakértõ szerint tehát nem a csalások, mindössze azok bejelentése csökken, mivel sokan vonakodnak a hatóság bevonásától, különösen a pénzügyi szolgáltatások terén.

Bevan azt is hozzátette: a pénzügyi szolgáltatók közül egyre többen vezetnek be alternatív módszereket a csalások elleni küzdelemhez. Valószínûleg egyre többen helyezkednek közülük arra az álláspontra, hogy inkább lemondanak az elveszett pénzrõl, mint hogy reputációjukat tegyék kockára.

A BDO adatai szerint a csalást bejelentõk nagy része egyszerû készpénzes csalást jelent be a rendõrségen, míg a komplex közbeszerzési csalással szembesülõ szervezetek inkább belsõleg próbálják felgöngyölíteni az ügyet. Hat hónap alatt közbeszerzési csalást mindössze 2 alkalommal, míg lopást és készpénzes csalást 59 alkalommal jelentettek.

A világ ötödik legnagyobb számviteli vállalatának FraudTrack felmérése szerint a bejelentett csalások összesen több mint 50 ezer fontnyi kárt okoztak.