Tízmilliárd euró feletti Kelet-Közép-Európa biztosítási piaca
2019.07.19

Az idei első negyedévben meghaladta a tízmilliárd eurót a kelet-közép-európai biztosítási piac díjbevétele, amely több mint 2%-os éves növekedést jelent – derül ki az XPrimm által összegyűjtött és publikált jelentésből.

Az életbiztosítások díjbevétele 3,2 milliárd eurót tett ki, amely 5,3%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez elsősorban a régió legnagyobb biztosítási piacainak - így a lengyel (-9,7%) és a cseh (-16,3%) életbiztosítások - díjbevétel csökkenésével magyarázható.

A nem-életbiztosítások esetében ugyanakkor 5%-os növekedés következett be: a régió díjbevétele 6,9 milliárd euró volt a március végéig tartó időszakban, köszönhetően a gépjármű- és egyéb vagonbiztosítások esetében megfigyelhető kedvező árváltozásoknak.

Összességében a bruttó díjbevétel alapján a legnagyobb régiós piac továbbra is Lengyelország, 38 milliárd euróval és 37,6%-os régiós piaci részesedéssel. Ezt követi a Cseh Köztársaság 1,6 milliárd eurós díjbevétellel és 16%-os piaci részesedéssel. A dobogó harmadik fokán pedig Magyarország áll: 986 millió euró díjbevétellel, és 9,7%-os piacrésszel.