Rekord szintre nõtt a viszontbiztosítók vagyona
2013.04.15
A viszontbiztosítók vagyona tavaly világszerte rekordszintre, 505 milliárd dollárra emelkedett, miután sikerült felépülniük a 2011-es év természeti katasztrófái által okozott óriási veszteségekbõl.

Az Aon Benfield tanácsadó cég összevont eves jelentése alapján tavaly összesen 50 milliárd dollárral növelték a viszontbiztosítók tõkéjüket a 2011 év végi szinthez képest, amely 11%-os emelkedésnek számít. Erre az után került sor, hogy 2011-ben, a rekord magas természeti károk nyomán 3%-kal, 455 milliárd dollárra csökkent a vagyonuk.

A jelentés szerint a vagyongyarapodás elsõsorban a hagyományos viszontbiztosítók stabil bevételeinek, valamint a tõke növelésére használt, nem realizált befektetési nyereségeknek köszönhetõ. A új tõke folyamatos beáramlása is hozzájárult a viszontbiztosítók tõkéjének emelkedéséhez, amely elsõsorban a nem hagyományos ágazatokba irányult.

Az Aon Benfield jelentésében szereplõ 31 vezetõ viszontbiztosító vagyona 33 milliárd dollárral, vagyis mintegy 12%-kal, 313 milliárd dollárra nõtt. Ezt részben a 29,5 milliárd dollárnyi nettó jövedelem, valamint a 15,9 milliárd dollárnyi nem realizált tõkenyereség eredményezte, amit azonban ellensúlyoztak az osztalékkifizetések és a részvény visszavásárlások, melyek együttes összege meghaladta a 16 milliárd dollárt.

Az Aon Benfield szerint a viszontbiztosítók eredményét a piac változó jellege is befolyásolta. A rendkívül alacsony kamatok nem csak arra voltak hatással, hogy mennyit keresnek a viszontbiztosítók befektetéseiken, de jelentõs mértékben formálták a versenytársi környezetet is. A diverzifikációt és magasabb hozamot keresõ befektetõk ugyanis elõszerettel fordultak a viszontbiztosítási piac felé.

A tanácsadó cég lényeges változásokra számít a viszontbiztosítási piac tõkeszerkezetében is az új tõkebefektetéseknek köszönhetõen.

A jelentésben szereplõ 31 viszontbiztosító adózás elõtti eredménye tavaly több mint duplájára, 35,7 milliárd dollárra nõtt, amely a legmagasabb szint, mióta 2008-ban beütött a pénzügyi válság. Mind a 31 társaság nyereséges volt tavaly.

Összesen 192 milliárd dollárnyi díjbevételt értek el a nem-életbiztosítási ágazatban, amely 6%-os növekedésnek számít az elõzõ évhez képest. Jövedelmezõségüket javulását mutatja az is, hogy összesített kárhányaduk a nem-életbiztosítási vonalakon 92,6%-os volt év végén, szemben a 2011 év végi 105,1%-kal.

A társaságok nem-életbiztosításokból származó nyeresége 11,7 milliárd dollár volt, ami részben annak köszönhetõ, hogy tavaly a természeti katasztrófák által okozott károk összege mindössze 11,9 milliárd dollár volt, szemben a 2011-es 29,6 milliárd dollárral.