Folytatódott a kgfb-piac bővülése
2019.07.30

Folytatódott tavaly a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) piac növekedése Magyarországon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiból. A jegybank adatai szerint 2018-ban közel 172,8 milliárd forintos díjbevételt értek el a piacon érdekelt szereplők, ami 14 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Tavaly is folytatódott a díjbevétel korábbi évekre jellemző növekedési trendje, igaz némi visszaesés figyelhető meg az ütemében: 2015 és 2016-ban még több mint 20 százalékkal nőtt a bruttó díjbevétel, tavaly ennél szerényebb mértékben, 14,2%-kal.

A kgfb-szerződések átlagos darabszáma meghaladta a 5,26 milliót 2018-ban, ez 6,8 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A bővülésben a biztosítással rendelkező személyautóknak jutott a legnagyobb szerep, hiszen ezekből 3,6 milliót tartottak nyilván tavaly, szemben a tavalyi 3,32 millióval. Ennek eredményeként a személyautók aránya 68 százalék fölé emelkedett a kgfb-vel rendelkező, Magyarországon nyilvántartott járművek között.

Forrás: MNB

A gépjármű-állomány bővülésén kívül az átlagdíjak emelkedése is hozzájárult tavaly a kgfb-piac bővüléséhez. A 2013-as mélypont óta az összes gépjármű átlagdíja (baleseti adó nélkül) 19,4 ezer forintról 32,8 ezer forintra emelkedett.

Forrás: MNB

A tárgyévi károk száma némiképp csökkent 2017-hez képest, tavaly összesen 158 ezer darabot jelentettek a biztosítók felé, azonban az egy kárra jutó kárfelhasználás összege több mint 12 százalékkal, 558 ezer forint fölé növekedett. Mindez az alkatrészárak és a munkaerőköltségek emelkedésével magyarázható.

Ami az üzletág eredményességét illeti, a biztosítók nettó működési költsége ugyan évek óta emelkedik, ezzel együtt a biztosítástechnikai eredmény tavaly is 5 milliárd forint feletti volt, így a magyar biztosítók három egymást követő évben nyereséget realizáltak a kgfb üzletágban.