Dinamikusan növekszik a lett biztosítási piac
2013.04.18
A Lett Biztosítók Szövetsége (LAA) jelentése szerint 2012-ben mintegy 12%-kal bõvült a biztosítási piacuk, amely így elérte a 214 millió lett latot (89, 838 milliárd forint). A biztosítótársaságok által kifizetett kártérítések és szolgáltatások összege közel 119 millió lat (49,9 milliárd forint) volt.

A legnagyobb piaci szegmensnek az életbiztosítások számítanak, ezek piaci részesedése meghaladja a 20%-ot, díjbevételük tavaly pedig 42,9 millió lat volt, ami évi 3%-os növekedést jelent.

Díjbevétel tekintetében a második legnagyobb szegmenst casco biztosítások jelentik, ezek összesen tavaly 41,4 millió lat bevételt generáltak, így a teljes lett biztosítási piac 19%-át alkották. Harmadik helyen az egészségbiztosítási szegmens található, 34,3 millió lat díjbevétellel, és 16%-os piaci részesedéssel.

A kgfb szegmens piaci részesedése szintén 16%, azonban díjbevétele valamivel kevesebb, 33,9 millió lat volt 2012-ben. A lakásbiztosítások alkotják az ötödik legnagyobb biztosítási ágat, 30,6 millió lat díjbevétellel és 14%-os piaci részesedéssel. A fennmaradó, kisebb szegmensek közül – úgy mint balesetbiztosítás, hajó és rakománybiztosítás – egyik sem ér el 3%-os piaci részesedést.

A casco kivételével, amely csekély csökkenést mutatott tavaly, az összes többi piaci szegmens növekedett 2012-ben. A biztosítótársaságok a növekvõ autóértékesítéseknek tulajdonítják a piaci növekedést. A ötelezõ és önkéntes gépjármû-biztosításokat együtt tekintve, messze a legaktívabb szegmensrõl beszélhetünk a lett piacon, méghozzá évek óta.

Az éles verseny miatt a kgfb-piacon a társaságok ugyan veszteségesen mûködnek, azonban a társaságok kezdik lassan emelni a tarifáikat. Egy lett ár-összehasonlító oldal, a Gudriem.lv szerint 2012 folyamán a kgfb-tarifák 2-22% közötti mértékben emelkedtek, a gépjármû méretétõl függõen.

A biztosítók azt jósolják, hogy az árak 2013 folyamán is emelkedni fognak, mintegy 5-10%-kal. Összességében a lett biztosítók úgy vélik, hogy a teljes biztosítási piac is 5-10% körül fog növekedni az idei év folyamán.

Még mindig kicsi a biztosítók súlya

A dinamikus növekedés ellenére a lett biztosítási piac GDP-hez viszonyított aránya még mindig a legkisebbnek számított tavaly a Baltikumban – állapította meg a Balta biztosító felmérésében, amelyet a Nozare.lv magazin közölt.

Litvániában a díjbevételek GDP-hez mért aránya 1,08% volt 2012-ben, Észtországban 1,36%. Lettországban ez az arány mindössze 0,99%, a legalacsonyabb a balti országokban. Ez természetesen azt is mutatja, hogy óriási lehetõségek rejlenek még a lett biztosítási piacban.

A gazdasági válság úgy fest, véget ért Lettországban, a lakosság körében pedig egyre többen kötnek biztosítást, még így is kevesebb biztosítást értékesítenek Lettországban, mint a környezõ országokban.

2011-ben a gazdaságilag aktív lakosok Lettországban átlag mintegy 124 latot költöttek biztosításokra, Litvániában ez az összeg 147 lat, Észtországban 225 lat volt. 

Az Xprimm magazin, lett biztosítási piacról szóló - külföldi biztosítók nélküli - adatsora xls-ben az oldal alján letölthetõ.