Ezt várja a Fitch a magyar biztosítási piacon
2019.07.31

Tovább nyílhat az olló a következő években a magyar élet- és a nem-életbiztosítási piac között az utóbbi javára – írja a Portfolio.hu a Fitch Solutions elemzése alapján. A piac nagy ígérete az egészségbiztosítások fellendülése, amelyet a magán-egészségügyi szolgáltatások elterjedése idézhet elő. A biztosítók közötti árverseny és a megtakarítási piac konkurens termékei azonban negatívan hatnak a biztosítói díjbevételekre.

A Fitch Solutions magyar biztosítási piacra vonatkozó 5 éves előrejelzése szerint a magyar biztosítási szektor kilátásai nem túl izgalmasak: a nem-életbiztosítási piac legtöbb szegmensében 5% körüli éves díjbevétel-növekedés várható. A vezető biztosítók az életbiztosítási díjbevételek csökkenését tapasztalják, ami azt mutatja, hogy hiányoznak az új ügyfelek, főleg a más eszközosztályok, megtakarítások által teremtett verseny miatt. Emellett a jövőben a biztosítások megfizethetősége is kérdéses lehet.

Életbiztosítási kilátások: gyenge növekedés

Az elemzőcég szerint alacsony, évi 5% alatti éves díjbevétel-növekedés jöhet az életbiztosítási piacon a következő években. Bár a csoportos és a nyugdíjbiztosítások iránti kereslet növekedése látható, úgy tűnik, nincs jelentős tér az új ügyfélszám növelésére. Az alacsony háztartási jövedelmek mellett az említett megtakarítási verseny is korlátozó tényezőként hat a díjbevételekre. A növekedési kilátásokat érintő legnagyobb kockázat a Fitch Solutions szerint a magyar gazdasági környezet potenciális romlása, az előrejelzési időszakban évi 2-3%-os GDP-növekedést várnak az elemzők. 

Nem-életbiztosítási kilátások: dinamikusabb növekedés

Egészséges, de nem túl izgalmas növekedést vár a nem-életbiztosítások területén a tanulmány. A vezető biztosítók közötti verseny az árakra lefelé, a szolgáltatási színvonalra felfelé hat. A stabil gazdasági növekedés növelheti a volumeneket és díjbevételeket a legtöbb szegmensben, a kockázatok inkább felfelé mutatnak, különösen az egészségbiztosítások esetében.