Még három hétig igényelhetõ az agrárbiztosítások idei díjtámogatása
2013.04.24
Az egységes kérelem megújításával egy idõben, legkésõbb május 15-ig jelezhetik igényüket a termelõk idei mezõgazdasági biztosításaik díjtámogatására. Bár tavaly a rendelkezésre álló támogatási keretnek mindössze harmadát sikerült felhasználni, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) eddigi tapasztalatai szerint a némileg kedvezõbb feltételek miatt idén enyhén növekedhet az érdeklõdés a konstrukció iránt. Valódi áttörés azonban csak a feltételek további jelentõs módosításával érhetõ el.

Tavaly óta ismét díjtámogatással köthetõk egyes agrárbiztosítások. Az új rendszer a támogatott biztosítások díjának akár kétharmadát is megtéríti a csatlakozó gazdák számára, akik a kárenyhítõ alapból is kétszer akkora juttatásra számíthatnak, mint a biztosítással nem rendelkezõ társaik.

„Több szempontból is kedvezõbb az idei helyzet a tavalyinál – hangsúlyozza Póczik András, a FBAMSZ elnökségi tagja. – 2012-ben az új rendszer számos feltétele csak a határidõ elõtti hetekben tisztázódott, sok termelõnek egyszerûen nem maradt ideje, hogy tudomást szerezzen a lehetõségrõl. További stabilitást ad, hogy a tavalyi 2,7 milliárddal szemben az idén 3,1 milliárd forint a támogatási keret, így az idén szerzõdõk a tavalyi adatok ismeretében szinte biztosak lehetnek benne, hogy túligénylés miatt nem csökken a biztosításukra esõ támogatás mértéke. Ezért arra számítunk, hogy az idén növekedhet a rendszerhez csatlakozó gazdálkodók száma.”

Hogyan tehetõ még vonzóbbá?

A mezõgazdasági biztosítások díjtámogatásának rendszere jelentõs elõrelépést jelent, hiszen erõsíti a mezõgazdasági gazdálkodók öngondoskodási hajlandóságát, miközben jelentõs támogatást biztosít számukra. Ugyanakkor a konstrukció széles körû elterjedését még számos komoly akadály nehezíti – amint azt a tavalyi keretösszeg kihasználatlansága is mutatja. A FBAMSZ tapasztalatai szerint elsõsorban az alábbi területeken van szükség további módosításokra:

  • A folyósítás ütemezése - Talán a legtöbb problémát az okozza, hogy miközben a gazdálkodónak a biztosítás teljes összegét a tárgyév október 31-éig be kell fizetnie, a visszatérítést a jelenlegi szabályozás szerint akkor is csak 4-5 hónap múlva kaphatja meg, ha minden folyamat rendben lezajlott. A sokszor akár több tízmilliós összeg elõfinanszírozását csupán nagyon kevés termelõ képes gond nélkül megoldani.
  • All risk típusú növénybiztosítások – A kárenyhítõ alapból érkezõ összeget egyetlen termelõ sem tudja elõre megbecsülni még nagyságrendileg sem, hiszen az alapban összegyûlõ összeg egy káresetre jutó mértéke az adott idõszak idõjárásának függvénye. Számos gazdálkodó számára ezért ösztönzõ megoldás lenne, ha a díjtámogatott biztosítások körébe olyan all risk típusú növénybiztosítások is bekerülnének, amelyeknek igénybe vevõi mentesülnének a kárenyhítõ alapba történõ befizetésektõl.
  • Egyszerûbb termékek, átláthatóbb adatszolgáltatási rendszer – A gazdálkodók bizalmát alapvetõen erõsítené egy, a jelenleginél áttekinthetõbb rendszer, A bonyolultság jelenleg mind az egyes biztosítási feltételek összetettségében, mind az adatszolgáltatás menetében, illetve a káradatok átadásának folyamatában jól tetten érhetõ. A termelõi bizalmatlanságot növeli, hogy egyes biztosítók egyéni feltételekkel (külön várakozási idõk megszabásával, illetve az egyes kockázatok paramétereinek szûkítésével) élnek, amit a jelenlegi rendszer nem szankcionál.
Akár a százmilliós nagyságrendet is elérheti azoknak a ki nem fizetett díjvisszatérítéseknek az összege, amelytõl azok a termelõk estek el, akik az egységes támogatási kérelem ûrlapján nem jelölték be a támogatott növénybiztosítás igényének rubrikáját. Az MVH ebben az esetben még akkor sem fizet, ha az érintettek egyébként minden más lépést az elõírásoknak megfelelõen hajtottak végre.

Miközben a jövõben célszerû volna egy ilyen sarkalatos kérdésben ikszelés helyett figyelemfelkeltõ módon, külön nyilatkoztatni a termelõket, a FBAMSZ – mivel a tavalyi támogatási keret korántsem merült ki – célszerûnek tartaná megteremteni a csupán ezt a hibát elkövetõ termelõk számára is a díjvisszatérítés lehetõségét.

Támogatott mezõgazdasági biztosítás – a legfontosabb határidõk

  • Egységes támogatási kérelem megújítása, biztosításkötés igényének jelzése a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felé - 2013. május 15.
  • A kérelem módosításának határideje – a díjtámogatás mértéke május 15 után napi 1 százalékkal, vagyis a határidõig akár 25 százalékkal csökken! - 2013. június 10.
  • A biztosítási ajánlat másolatának, a kötvényszámnak, illetve a területi adatoknak a benyújtása az MVH felé - 2013. július 30.
  • Az egész éves díj befizetése - 2013. október 31.
  • Díjfizetés igazolásának megküldése az MVH-nak - 2013. november 15.