A britek tovább szigorítanák az uniós szabályokat
2013.04.30
Nagy-Britannia az Európai Unió által meghatározott szabályoknál keményebb tõkemegfelelési szabályokat készül bevezetni saját biztosítói esetében, megkockáztatva az EU bíróságának jogi kifogásait is.

A tavaly létrehozott brit pénzügyi felügyelet, a Prudential Regulation Authority (PRA) vezérigazgatója azt állítja, hogy a legkorábban 2016-ban életbe lépõ Szolvencia II szabályok nem elég átfogóak. Andrew Bailey a brit parlament kincstári bizottságának írt levelében azt írta, hogy a kockázatok mérséklésére „korai figyelmeztetõ indikátorokat” kívánnak beépíteni a felügyeleti munkafolyamatokba. A PRA igyekszik elkerülni az Equitable Life botrány megismétlõdését, melynek során a világ egyik legrégebbi életbiztosítója majdnem becsõdölt az ügyfeleknek tett ígéretek be nem tartása miatt.

Nagy-Britannia, az EU legnagyobb pénzügyi központja – amely a 2008-as pénzügyi válságot követõen számos bankot kényszerült megmenteni - úgy fest, kezdi türelmét veszíteni az EU szabályalkotási folyamatának késlekedése miatt.

Bailey szerint a brit székhelyû biztosítók esetében alkalmazásra kerülõ mutatók segítségével „azonnali felügyeleti intézkedésekre” is sor kerülhetne, amennyiben a mutatók arra engednek következtetni, hogy a biztosítók tõkehelyzete meggyengült. A kincstári bizottság vezetõje is helyeselte a PRA ötletét, mondván, az összetett modellek túl könnyen megkerülhetõk.

A PRA a Szolvencia II keretrendszeren belül kívánja bevezetni a korai figyelmeztetõ indikátorokat, még akkor is, ha ezzel az EU nem ért egyet, és az Európai Bíróság eljárást indít a kiegészítõ szabályokkal kapcsolatban – mondta Bailey.

Nagy-Britannia a bankok esetében is az EU-által elfogadottnál magasabb, extra tõkekövetelmények bevezetését szorgalmazta.