Indul a strandszezon: akad még szennyezett fürdõvíz Európában!
2013.05.21
Az Európai Unióban a fürdõhelyek kilencvennégy százaléka eleget tesz a vízminõségre vonatkozó minimumkövetelményeknek – így szól az éves jelentés, amelyet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EKÜ) készített az európai fürdõvizek minõségérõl. A fürdõhelyek 78%-a rendelkezik kiváló minõségû vízzel, és a tavalyi jelentéshez képest mintegy 2%-kal több fürdõhely felel meg a minimumkövetelményeknek.

Kiemeli a jelentés Ciprust és Luxemburgot, ahol az összes felsorolt fürdõhely vize kiváló minõsítést kapott. További nyolc ország ért el az uniós átlag feletti kiváló minõségi értékeket: Málta (97%), Horvátország (95%), Görögország (93%), Németország (88%), Portugália (87%), Olaszország (85%), Finnország (83%) és Spanyolország (83%). Ez elõrelépés az elõzõ év eredményeihez képest, és azt jelenti, hogy továbbra is folytatódik az a pozitív tendencia, amely 1990-ben kezdõdött, amikor a fürdõvizek minõségérõl szóló irányelv alapján ellenõrizni kezdték a fürdõvizek minõségét.

Jacqueline McGlade, az EKÜ ügyvezetõ igazgatója pedig a következõket mondta: „Európa az északi fjordoktól a szubtrópusi strandokig gazdag kínálattal várja mindazokat, akik nyáron felfrissülésre vágynak. A jelentésbõl az derül ki, hogy a fürdõvizek általában nagyon jó minõségûek, de még mindig akad néhány szennyezett hely, ezért mindenkinek azt ajánljuk, ellenõrizze le, hogy kedvenc fürdõhelye milyen minõsítést kapott.”

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EKÜ) minden évben összesíti a fürdõvízre vonatkozó adatokat. Ezeket az adatokat a helyi hatóságok gyûjtik az Európai Unió 27 tagállamában, valamint Horvátországban és Svájcban, mégpedig az alapján, hogy összesen több mint 22 000 helyszínen mintát vesznek a fürdõvízbõl, és megnézik, hogy bizonyos, a szennyvízbõl és állattenyésztésbõl eredõ baktériumok szintje mekkora. A helyszínek több mint kétharmada tengerparton, a fennmaradó rész pedig folyók és tavak mellett található.

Minden éves jelentés az elõzõ strandszezon adatain alapul, így az idei jelentés a 2012 nyarán gyûjtött adatok összesítése. Az általános javulás ellenére az ez évi jelentés arra világít rá, hogy a tengerparti strandok, valamint a tó- és folyóparti fürdõhelyek mintegy 2%-án rossz a víz minõsége. Nem megfelelõ fürdõhelyek a legnagyobb arányban Belgiumban (12%), Hollandiában (7%) és az Egyesült Királyságban (6%) fordultak elõ. E strandok közül néhányat be is kellett zárni a 2012-es idényben. A tengerparti fürdõhelyekrõl általánosságban elmondható, hogy igen jó minõsítést értek el: az uniós fürdõhelyek több mint 95%-a megfelel a minimumkövetelményeknek, és 81%-uk kiváló minõségû. Ezzel összehasonlítva a tó- és folyóparti fürdõhelyek 91%-a haladja meg a minimális küszöbértéket, és 72%-uk kiváló minõségû.

Egyes területeken ugyan még mindig problémát jelent a csapadékvíz-túlfolyás, ami olyankor fordul elõ, amikor a vízelvezetõ-rendszer nagy esõzések idején nem képes megbirkózni a csapadék mennyiségével, azonban a magasabb színvonalú szennyvíztisztításnak, valamint annak köszönhetõen, hogy kevesebb nyers szennyvíziszapot raknak le a környezetben, javult a vízminõség. A 90-es évek elején a fürdõhelyeknek még csak mintegy 60%-a rendelkezett kiváló minõségû vízzel, és 70%-uk tett eleget a minimumkövetelményeknek.

Mitõl függ a minõsítés?

Európában a fürdõzésre használt vizeknek a fürdõvizek minõségérõl szóló irányelvben elõírt normáknak kell megfelelniük. A 2006-ban elfogadott irányelv aktualizálta és egyszerûbbé is tette az azelõtt hatályban lévõ, vízminõségre vonatkozó jogszabályokat. Az EU tagállamainak 2014 decemberéig kell végrehajtaniuk az irányelvet. Az EU minden évben összefoglaló jelentést készít a fürdõvizek minõségérõl, ennek alapját a tagállamok által az elõzõ év végéig beküldendõ jelentések képezik. Az idei jelentésben a 27 tagállamon kívül Horvátország és Svájc is beszámolt fürdõvizei minõségének vizsgálatáról, a legtöbb ország már az új rendelkezéseknek megfelelõen.

A fürdõvizek minõségének ellenõrzésére a laboratóriumok bizonyos baktériumfajták, többek között az Enterococcus és Escherichia coli bélbaktériumok mennyiségét vizsgálják. Ezek a baktériumok elsõsorban szennyvíz vagy állattartásból származó hulladék okozta szennyezésre utalhatnak. A fürdõhelyeket három csoportba sorolták: megfelelnek a kötelezõ értékeknek, azoknál szigorúbb iránymutatásoknak is megfelelnek, illetve egyáltalán nem felelnek meg az elvárásoknak.

A polgárok az EKÜ fürdõvizekre vonatkozó internetes oldalán tájékozódhatnak kedvenc fürdõhelyük vízminõségérõl. Az oldal használói adatokat tölthetnek le, és interaktív térképeket tanulmányozhatnak. A polgárok saját megfigyeléseiket az általuk látogatott fürdõhelyekrõl az Eye on Earth honlapon oszthatják meg.