Rekord bírságot kapott a biztosítási alkuszcég
2011.07.21
Az amerikai biztosítási alkusz, a Willis brit leányát 6,9 millió fontra bírságolta a brit pénzügyi felügyelet (FSA) a korrupcióellenes ellenõrzések hiányosságai miatt. Ez a felügyelet történetének eddigi legnagyobb birsága, melyet a pénzügyi bûncselekmények nem elég körültekintõ megelõzéséért szabtak ki.

A Willis nem ellenõrizte elég alaposan, hogy a tengerentúli üzletszerzésért fizetett közvetítõi díjakat nem vesztegetési célokra használták fel – közölte csütörtökön az FSA. „Az eset csalódásra ad okot, hiszen számos esetben felhívtuk az iparág figyelmét a kérdés fontosságára” – mondta a felügyelet megbízott igazgatója.

„A brit pénzintézetek korrupciós, vagy potenciálisan korrupciós ügyekben való érintettsége alááshatja az egész brit pénzügyi szolgáltatási szektor integritását” – fogalmazott a vezetõ.

A Willis 2008 augusztusában hajtott végre vizsgálatot, mely 227 ezer dollárnyi, FSA-szabályok szerint gyanúsnak ítélt egyiptomi és orosz üzletet azonosított.

2005-2009 között a cég összesen mintegy 27 millió fontot fizetett tengerentúli harmadik félnek. A Willis vezérigazgatója, Brendan McManus az ügyhöz hozzátette: „igen magas követelményeket állítottunk fel magunkkal szemben és igyekszünk maximálisan együttmûködni a felügyelettel”.

2009. januárjában az FSA hasonló esetért 5,52 millió fontra büntette a rivális Aon biztosítási alkuszcéget.