Mi a teendõ árvíz esetén ha rendelkezünk biztosítással?
2013.06.05
Az elmúlt napokban nagyon sokat olvasni és hallani az országunkat, településeinket fenyegetõ árvízveszélyrõl. Sajnos nagyon sok esetben megállíthatatlan a folyó és hatalmas pusztításokat képes végezni értékeinkben. A megfelelõ lakásbiztosítás megléte ezért elengedhetetlenül fontos az ingatlantulajdonosok számára, de ugyanígy a gépjármûveink is veszélyben lehetnek.

Az UNIQA Biztosító fontosnak tartja, hogy ügyfeleit és a lakosságot kellõen tájékoztassa az árvíz esetén szükséges teendõkrõl biztosítási kérdésekben. Az alábbi rövid összefoglalóban olvashatnak pár hasznos információt arra vonatkozóan, hogy a biztosító milyen esetekben nyújt fedezetet az ügyfelei számára, hogyan és milyen formában kell bejelenteni a károkat.

Lakásbiztosítás

A lakásbiztosítás árvíz esetén megtéríti a lakásban keletkezett károkat a szerzõdésben meghatározott összegig. Fontos tisztázni viszont, hogy az árvíz nem egyenlõ a belvízzel. Az árvízkárok mindenesetben a folyó medrébõl kilépõ víz által okozott károkat jelentik. Az árvízkárok a lakossági és a vállalkozói vagyonbiztosítások esetén a biztosítási összegig fedezettek, tehát minden biztosításra feladott vagyontárgyra vonatkoznak.

Hova forduljanak a károsult ügyfelek?

Az árvízkárok kárbejelentése hasonló módon történik, mint az összes többi vagyonkár bejelentése: alapvetõen telefonos, vagy írásbeli (e-mail) formában. Az árvízkárosultak egy részének a mobiltelefon az egyetlen eszköze, mivel a lakóhelyét - ahol adott esetben internettel rendelkezett - el kellett hagynia. Így preferált a telefonos bejelentés, melynek során a kötvényszám ismerete nagyban megkönnyíti a beazonosítást.

Az UNIQA Biztosító munkatársai a károsult ügyfelek kárbejelentéseit az alábbi elérhetõségeken várja:
Telefon: 061/5445555, 0620/30/70/5445555,
E-mail: vagyonkar@uniqa.hu

Hogyan dokumentáljuk az árvíz által okozott károkat?

A kárrendezéshez szükséges dokumentumokat nyilván a kritikus helyzetre való tekintettel, egy késõbbi kárrendezés során kér/kérhet a biztosító.
Az UNIQA Biztosítóhoz az alábbi linken lehet a bejelentéshez szükséges ûrlapot letölteni a honlapról aktív pdf formátumban: http://www.uniqa.hu/home/03_Ugyfelszolgalat/4_Karbejelentes/index.php

Gépjármû-biztosítás

A gépjármû-biztosítások esetében a casco biztosítás nyújt fedezetet az árvíz okozta károkra is, mivel ez „elemi” kárnak minõsül és ebbe az árvíz is beletartozik. A biztosításban szereplõ fedezeti összegig téríti meg az így keletkezett károkat a biztosító.

Hova forduljanak a károsult ügyfelek?

A károkat az alábbi telefonszámon és email címen lehet bejelenteni a biztosító felé:
Telefon: 061/5445555, 0620/30/70/5445555,
E-mail: kar@uniqa.hu

Kishajó-biztosítás

A kishajó-biztosítás esetében konkrétan árvízkár nem szerepel a biztosított veszélynemek között, azonban a "vízbetörés, elsüllyedés, úszó vagy rögzített tárgyakkal való összeütközés" biztosítási események azok, melyek egy árvízi helyzetben a biztosított vízijármûvekben kárt okozhatnak és amelyekre a biztosítás fedezetet nyújt. Az árvízzel érintett folyószakaszokon tárolt, használt vízijármûvek tulajdonosainak azonban kötelességük a kármegelõzés, melynek keretében gondoskodniuk kell a vagyontárgyak megfelelõ elhelyezésérõl, védelmérõl. Itt számos intézkedés szóba jöhet: védett kikötõbe, dokkba vontatás, partra emelés, a vízen maradó hajók változó vízálláshoz alkalmazkodó kikötése, stb.

Minden biztosításra igaz, hogy a biztosítottnak tõle telhetõen gondoskodnia kell a károk megelõzésérõl!