Allianz: túl nagy volatilitást okoz a Szolvencia II.
2011.07.22
A 2013-ban bevezetésre kerülõ új tõkemegfelelési szabályok jelentõsen megnövelhetik a szektor volatilitását – állítja az Allianz és a Zurich Financial Services.

Az Allianz szolvencia mutatója, mely a fizetõképesség egyik mérõszáma, akár 40 százalékos ingadozást is mutathat a legrosszabb forgatókönyv szerint, miután az új tõkemegfelelési rendszer megköveteli az ügyfeleknek nyújtott hosszú távú garanciák piaci alapú értékelését – mondta újságíróknak Európa legnagyobb biztosítójának gazdasági vezérigazgatója.

A Zurich vezérigazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy az új rendszerben jelentõs változékonyságot mutassanak a fizetõképességi mutatók, ráadásul a hosszú lejáratú életbiztosítási termékeket nem kezeli megfelelõen az új keret.

Az Allianz és a többi európai biztosító által elfogadott Szolvencia II. szabályrendszer célja, hogy megfelelõ védelmet nyújtson a kötvénytulajdonosok számára a befektetési piacok esése esetén. Svájc legnagyobb biztosítója már alávetette magát a januárban bevezetett svájci fizetõképességi vizsgálatoknak.

A társaság vezetõje szerint az új szabályozási rendszernek nem szabad jelentõsen eltérnie attól, amit az ötödik mennyiségi hatástanulmány (QIS5) tesztelt, máskülönben olyan rendszerrel találja magát szemben az ágazat, amit a valós életben még soha nem próbáltak ki. Az egyetlen alternatíva egy újabb teszt elvégzése lenne, amely azonban jelentõs késedelmet okozna a bevezetésben.

Az új szabályokat – melyek célja, hogy ellenállóbbá tegye az ágazatot a jövõbeli pénzügyi válságokkal szemben, azáltal, hogy szavatoló tõkéjüket az általuk vállalt kockázatok függvényében határozza meg – az Európai Bizottság és az EIOPA dolgozta ki.

„Még idén nyáron választ kell találnunk a fennmaradt nyitott kérdésekre, hogy a 2013-as bevezetésben ne legyen késés” – közölte a Zurich CFO-ja.