Külföldön autózik? Ezekre jobb, ha figyel!
2013.06.26
Az EU-n belül is eltérõ szabályok vonatkozhatnak például a sebességhatárokra, a fényszórók nappali használatára, a láthatósági mellény vagy a tûzoltó készülék meglétére – mondta Ács Tamás, a CIG Pannónia EMABIT Zrt. kárigazgatója a Világgazdaságnak. A bírságok elkerülése érdekében célszerû az adott országra vonatkozó közlekedési szabályokról, szokásokról elõre tájékozódni.

Országhatáron kívüli autózáshoz javasolt kiváltani a zöldkártyát. Az EU-n kívül vannak országok, ahová ezen irat nélkül nem léphetünk be.

Ha a gépjármû nem a miénk, vagy céges üzemeltetésû, akkor szükség lesz egy kölcsönadási szerzõdésre vagy meghatalmazásra. Az írásos hozzájárulásnak tartalmaznia kell a jármû használójának nevét, úti okmányának számát, a jármû rendszámát, alvázszámát, a forgalmi engedély jogosultjának nevét, aláírását, a gazdasági társaság cégszerû aláírását, és azt az idõtartamot, amely alatt az országot a jármûvel elhagyhatja.

Külföldön elszenvedett balesetnél minél pontosabban ki kell tölteni a bejelentõt. A segítségnyújtási (assistance) biztosítással a biztosító a külföldi javítást (esetleg a jármû hazafuvarozását) is segít megszervezni, és gondoskodik az utasok elszállásolásáról, segít nekik továbbutazni vagy hazajutni. Balesetnél csak a szükségjavításokat végeztessük el, a kárrendezési procedúrát viszont már itthon intézzük! A szükségjavításokról kiállított számlát a kárfelvételt követõen a további javítás költségeivel együtt megtéríti a biztosító.