Piaci sokkokra készülnek az európai biztosítók
2013.07.02
Viszonylagos gazdasági stabilitásnak örülhetnek az európai biztosítók és viszontbiztosítók, miután az elmúlt évben jelentõs lépéseket tettek tõkehelyzetük javítása, befektetési portfolióik kockázatosságának csökkentése és a termékek átstrukturálása érdekében – állapítja meg legfrissebb jelentésében az AM Best.

A hitelminõsítõ intézet ugyanakkor továbbra is stressz tesztek alá veti a minõsített biztosítási szervezetek mérlegét a befektetési piacok újbóli gyenge teljesítménye miatt, amelyre elsõsorban azért van szükség, mert még mindig nem született végleges megoldás az eurózóna bizonytalanságára. Az AM Best szerint a társaságoknak fel kell vértezniük magukat az újbóli gazdasági sokkok ellen, kockázatkezelési gyakorlatuknak pedig tükröznie kell a piacok lehetséges volatilitását.

A hitelminõsítõ legutóbbi, 2012 októberi stressz tesztje óta az eurózóna gazdasági helyzete stabilabbá vált, a pénzügyi piacok volatilitása pedig csökkent, eltekintve a bizonyos eszközosztályokat érintõ piaci zavaroktól. Legújabb jelentésében, a mostani környezetben a minõsítések terén stabilitást jósol az AM Best.

A mostani stressz tesztben a biztosítási és viszontbiztosítási ágazat is igen erõs kockázattal korrigált tõkehelyzetet tudott felmutatni. Mivel a viszontbiztosítók kisebb pénzügyi tõkeáttétellel és beruházási kitettséggel rendelkeznek Görögországgal, Írországgal, Olaszországgal, Portugáliával és Spanyolországgal (GIIPS) szemben, így õk ellenállóbbnak és rugalmasabbnak bizonyultak a biztosítási szegmensnél az eurózónát érintõ bárminemû gazdasági sokkal szemben.

A biztosítók és viszontbiztosítók egy sor intézkedést hoztak annak érdekében, hogy felkészüljenek a további piaci sokkokra és instabilitásra. Ennek keretében csökkentették befektetési portfolióik kockázatát azáltal, hogy csökkentették kitettségüket a perifériás országokkal, az ottani pénzügyi intézményekkel szemben.

Az államkötvényeket és banki kötvényeket érintõ pozícióik felszámolásával úgy alakították át portfolióikat, hogy azokban inkább magas minõsítésû vállalati kötvények, készpénz és rövid lejáratú értékpapírok szerepeljenek – olvasható a jelentésben.

A nagy piaci szereplõk, akik több eurózónán belüli országban is mûködnek, úgyrendezték át államkötvény állományukat, hogy azok lejárati szerkezete jobban megfeleljen az ottani forrásaik lejárati szerkezetének.

Az utóbbi idõben számos, AM Best által minõsített biztosítótársaság aktívan átdolgozta termék- és ügyfélportfolióját is, növelve a nem-életbiztosítási vonal súlyát, ezáltal csökkentve függõségüket a befektetési teljesítménytõl és a kamatoktól.

Azon életbiztosítók, amelyek hagyományosan hozamot kínáló termékeket értékesítettek, továbbra is termékportfolióik átalakításán dolgoznak. Az alacsony kamatkörnyezet ugyanis létfontosságúvá teszi számukra a termékek átstrukturálását, hogy a termékgaranciákat, a befektetési kockázataikat csökkentsék. Az életbiztosítók számára továbbra is a hosszú ideig tartó alacsony kamatok jelentik a legnagyobb fenyegetést – állapítja meg az AM Best. A jelentésben azt is megjegyzik továbbá, hogy a társaságok kockázatcsökkentõ stratégiákat is kidolgoztak, saját euró-stressz forgatókönyveket dolgoztak ki maguknak, hogy megfelelõ válaszokat tudjanak adni a piaci sokkokra.