3-4 évente feltörik a nyaralókat
2013.07.31
A biztosítótársaságok statisztikái szerint átlagosan 3-4 évente törnek be az év nagy részében üresen álló nyaralókba, a káresemények nagysága pár ezer forintos rongálási kártól a több százezer forintos betöréses lopásig terjed. A természeti károk, csõtörések is hatalmas pusztítást végezhetnek, hiszen akár több hétbe is beletelhet, mire a kárt egyáltalán észleli a tulajdonos. Való igaz, hogy általában 50-100%-os felárat kérnek a biztosítók a nyaralóknál a lakatlanság miatt, de a kockázat is sokkal nagyobb, mivel szezonális lakóingatlanokról van szó. A nyaraló védelmét szolgáló teljes körû biztosításunk akkor lesz, ha pontosan meghatározzuk, mire terjedjen ki a biztosítás, – összegzi a PBA Biztosítási Alkusz Kft.

Nem úszhatjuk meg a lakatlansági pótdíjat

Jelentõs különbség található az állandóan lakott lakás valamint a szezonálisan lakott nyaraló biztosítások árai között; nyaralók esetében ugyanis a díj akár 50-100 százalékkal magasabb lehet, mint a lakásoknál. Ezt azzal indokolják a biztosítók, hogy nem állandóan lakott, ezért akár egy tûzkár esetén is nagyobb a „totálkár” valószínûsége, mint a lakásoknál, lényegesen nagyobb kárt okozhat egy csõtörés és a betörés veszélye is nagyobb, hiszen a nyári szabadságon kívül ritkán tartózkodunk ott. Éppen ezért teljesen más feltételekkel kell megkötni a nyaralókra a biztosítást, mint a lakóingatlanokra, ha azt szeretnénk, hogy minden életszerû kár ellen fedezve legyen és feleslegesen se fizessünk többet, mint szükséges.

„Sokan próbálják megspórolni ezt a lakatlansági pótdíjat, azt állítva, állandóan lakott épületként kötik meg a biztosítást. A biztosítók ezt könnyen tudják ellenõrizni és kiszúrni a biztosítási szerzõdéssel kapcsolatos ellentmondásokat, akár az irreálisan alacsony víz- vagy villanyszámlával. Nem érdemes a feláron spórolni, inkább más tételen takarékoskodjunk” – javasolja dr. Vass Gábor, a PBA szakmai vezetõje.

Az értékek helyett koncentráljunk a házra

A hagyományos lakóingatlanok biztosításában az ingóságok fedezete sokkal nagyobb részt képvisel, a nyaralóknál viszont más arány az indokolt. Sokkal nagyobb veszély, ha egy tavaszi beázást, vagy viharkárt csak hetekkel, vagy hónapokkal késõbb fedezünk fel, mikorra már tetemes károk keletkeztek. Általában  a nyaralókban huzamosabb ideig nem érdemes nagyobb értékû mûszaki cikkeket tárolni, így az esetleges elvesztésük inkább bosszantó semmint anyagi veszteség. Fontosabb, hogy a szezonon kívüli idõjárási viszontagságokból keletkezõ és annak további következményeit (például a betört ablakon keresztüli, több hetes beázást) fedezze a biztosításunk. Nyaraló esetében is igaz, hogy érdemes biztonsági ajtóval, ráccsal, vagy ablakfóliával megnehezíteni a behatolók dolgát, ezzel növelve a lebukás veszélyét.

Nem mindegy, mit biztosítunk

Érdemes meghatározni, hogy mennyit szánunk a biztosításra, és ahhoz válogatni a biztosítók által kínált fedezetlistáról. A PBA szerint tûz- és elemi kár fedezet legyen a legfontosabb, ezt kövesse a betörés kockázat fedezetbe vonása, a megfelelõ védelmi szint kialakításához segítséget kérhetünk bármelyik nyílászárókat forgalmazó szakáruházban, a MABISZ minõsítéssel rendelkezõ bejárati ajtók és zárak kiválasztásához.  Aki számítógépet, telefont, mûholdvevõt is huzamosabb ideig a nyaralóban tart, annak viszont ingóságokra is biztosítania kell a nyaralót. Aki sok vendéget fogad, annak fontos lehet, hogy az ott tartózkodók esetleges baleseteire is fedezetet nyújtson a biztosítás. A besurranók által a teraszról ellopott eszközöket (pl. mobiltelefont, fényképezõgépet) azonban nem fogja kifizetni a biztosító.

A nyaralók jellemzõen családi házak vagy víz közeli társasházakban lévõ lakások. Az alábbi példákban egy négytagú család esetén családi háznál és társasházi lakásnál hasonlítottuk össze a biztosítási árakat és szolgáltatásokat:
Családi ház (100 – 120 nm alapterületû):

  • Épület biztosítási összege: 25.000.000 Ft
  • Általános háztartási ingóság biztosítási összeg: 6.600.000 Ft
  • Kiemelt értékû ingóság: 1.000.000 Ft
  • Családi balesetbiztosítás: igen
  • Felelõsségbiztosítás: igen

Teljes körû lakásbiztosítás alapszintû biztosítási védelem esetén: 20.000 – 25.000 Ft/év
Közép szintû védelem (pl.: beázás, besurranás, fagyasztott élelmiszerek megromlása, különleges üveg törése, szabadban tárolt vagyontárgyak, okmányok, bankkártya pótlása, stb.) esetén: 25.000 – 50.000 Ft/év.
Magas szintû védelem (pl.: garázsban tartott gépjármû, kisállat biztosítás, kiterjesztett garanciabiztosítás mûszaki cikkekre, adatmentés, utasbiztosítás, kórházi lopásbiztosítás,  stb.): 50.000 – 90.000 Ft/év.
A biztosítási díj „all risks” fedezet esetén: 90.000 -120.000 Ft/év.

Társasházi lakás (75 nm alapterületû):

  • Épület biztosítási összege: 19.000.000 Ft
  • Általános háztartási ingóság biztosítási összeg: 5.100.000 Ft
  • Kiemelt értékû ingóság: 1.000.000 Ft
  • Családi balesetbiztosítás: igen
  • Felelõsségbiztosítás: igen

Teljes körû lakásbiztosítás alapszintû biztosítási védelem esetén: 16.000 – 24.000 Ft/év
Közép szintû védelem (pl.: beázás, besurranás, fagyasztott élelmiszerek megromlása, különleges üveg törése, szabadban tárolt vagyontárgyak, okmányok, bankkártya pótlása, stb.) esetén: 24.000 – 40.000 Ft/év.
Magas szintû védelem (pl.: garázsban tartott gépjármû, kisállat biztosítás, kiterjesztett garanciabiztosítás mûszaki cikkekre, adatmentés, utasbiztosítás, kórházi lopás biztosítás,  stb.): 50.000 – 80.000 Ft/év.
A biztosítási díj „all risks” fedezet esetén: 80.000 -100.000 Ft/év.